#32: Haifen Hu (transcriptie)

Dit is Leaders in Life Sciences, een podcast waarin we op zoek gaan naar het verhaal achter de mens. We praten met leiders van nu en later over wat hun drijft, hun carrière en privéleven. Want door naar elkaar te luisteren komen we als individu en als sector verder. We willen onze partners hartelijk bedanken voor hun steun, dat zijn Pivot Park, Pedersen & Partners, Johnson & Johnson The Netherlands, Axon Lawyers en Scribes fiscalisten. Te gast in deze aflevering, Haifen Hu. Uw host is Henk Jan Out.

Henk Jan Out

Welkom allemaal. Vandaag is Haifen Hu onze gast en Haifen is een bekende in de life science sector in Nederland. Ze is eigenaar van Hyphen Projects en BCF Courses, organisaties die partijen in de life science bij elkaar brengt via platforms. Zoals bijvoorbeeld het jaarlijkse Innovation for Health event, het BCF Career Event, Vigon Geneesmiddelen Dagen, het TopX-netwerk, dat is een platform voor ambitieuze vrouwen in de life science en nog veel meer. Sinds kort geeft ze ook een blad uit, Biotech News en Life Sciences. Als kind kwam ze vanuit China naar Nederland en ze heeft zich de laatste 20 jaar opgewerkt tot een onmisbare en niet te vermijden speler voor organisaties die meetings en cursussen willen aanbieden. Leuk dat je hier bent Haifen. Dit keer ben je zelf in de schijnwerpers en je fungeert niet zozeer als projectmanager. Dus ik hoop dat je dat oké vindt.

Haifen Hu

Ja, leuk om hier te zijn Henk Jan en dank voor de uitnodiging.

Henk Jan Out

Misschien kunnen we beginnen met even kort omschrijven wat Hyphen Projects en BZF Courses ongeveer doet. We kunnen daar later wel wat meer in detail op ingaan. Maar wat is precies Hyphen Projects en misschien kun je ook de naam uitleggen. Want er zit duidelijk een connectie met je voornaam Haifen, maar ook Hyphen Projects als naam voor de organisatie. Dat kan geen toeval zijn.

Haifen Hu

Nee, dat is inderdaad geen toeval en het is een idee van mijn partner. Mijn eigen naam Haifen dat spreek je eigenlijk uit als het Engelse woord hyphen, wat een koppelteken is en dat is eigenlijk wat wij willen doen. Het verbinden, het koppelen van partijen aan elkaar

in de life sciences. Onze eerste slogan was: ‘connection science to business’. Dus dat is eigenlijk wat wij willen doen. Het verbinden, het koppelen van partijen aan elkaar in de life science. Dus dat is eigenlijk het werkveld waar we in willen begeven.

Henk Jan Out

En wat voor samenbindende projecten doe je zoal?

Haifen Hu

Nou, volgens mij heb jij de meeste al genoemd in de intro. En misschien kan ik dalijk nog wat meer erover vertellen. Het zijn veelal bijeenkomsten gericht op het verder helpen van mensen met hun carrière in de life sciences, zoals onze career event, BCF Career Event. Ook een biobusiness summer school gericht op het helpen van PhD studenten en postdocs die de overstap willen maken naar industrie. En daarnaast ook het helpen van start-ups en wetenschappers met een innovatief idee die hun innovaties naar de markt, naar de patiënt, willen brengen. Dus dat is eigenlijk waar we ons op richten.

Henk Jan Out

Ja, en en dat is een hoe groot is jouw organisatie?

Haifen Hu

We zijn eigenlijk vrij klein. We zijn op dit moment met zes personen.

Henk Jan Out

Oké en daar kun je al die meetings allemaal zelf mee organiseren? Of besteed je het grootste deel ook weer uit?

Haifen Hu

Nee, eigenlijk het meeste werk doen we zelf. Dus het is super efficiënt zou ik maar willen zeggen.

Henk Jan Out

Ja, dat kun je wel zeggen ja.

Haifen Hu

Maar op onze congressen hebben wel een netwerk van mensen en vrijwilligers die ons tijdens de dagen zelf helpen

Henk Jan Out

Goed. Nou, we gaan zo meteen wel even in op al die activiteiten. Misschien eerst over jezelf. Want ja, het is wel bijzonder: je komt oorspronkelijk uit China en je bent als kind hier naar Nederland toegekomen. Vertel ons hoe dat ging?

Haifen Hu

Ja, dat klopt. Dat is alweer bijna 40 jaar geleden, zijn we hierheen gekomen. Met mijn moeder en mijn twee zussen, ik was toen acht. Ja, we zijn hierheen gekomen omdat mijn vader hier een paar jaar werkte als kok in een Chinees restaurant, dus we werden herenigd met hem. En dat was natuurlijk heel fijn, maar ook een grote overstap. Je verlaat een land waar je allemaal bekenden hebt en familie, vrienden, buren die je allemaal kent. En je komt hier in Nederland. Ik was wel heel erg opgewonden, herinner ik me nog. En ik vond het heel bijzonder om hier te zijn. En at voor het eerst vruchten die ik nooit had gegeten, zoals een banaan.

Henk Jan Out

Wat was je oud als je toen?

Haifen Hu

Ik was dus acht. En toen ging ik hier naar school. En in het begin was het wennen, want je spreekt de taal niet. En alles is nieuw. Maar als kind sta je daar eigenlijk wat minder bij stil denk ik, en dat ging op zich vanzelf. Dus mijn jeugdjaren heb ik doorgebracht in Helmond, hele fijne tijd gehad.

Henk Jan Out

En waar kwam je oorspronkelijk vandaan in China?

Haifen Hu

Uit de provincie Zhejiang, dat is bij de stad Wenzhou, ik weet niet of jou dat wat zegt?

Henk Jan Out

Ja, nou ik heb een poosje in China gewoond, ja, maar dat blijft ingewikkeld, dat is zo’n vreselijk groot land.

Haifen Hu

Ja, Hanzhou kennen veel mensen wel, want daar zit Alibaba, dat is de hoofdstad van Zhejiang. Dus het is een vrij warme provincie, daar heb ik ook goede herinneringen aan. Maar in ieder geval hier in Nederland ook, dus nu voel ik me eigenlijk een Nederlander en een Chinees.

Henk Jan Out

Ja, oké. Maar goed, dat is natuurlijk als achtjarige wat je al omschrijft; opeens in een totaal ander land. Want je vader zat hier dus al. Want hoe lang zat hij hier al voordat je bij hem aansloot?

Haifen Hu

Ja, hij was drie jaar eerder dan ons gekomen. Dus ook niet zo heel veel langer. Dus voor hem was dat ook… Mijn ouders hebben dat toch wel moeilijker mee gehad hoor, met het aanpassen aan de Nederlandse cultuur en taal. Maar voor de kinderen, voor mij en mijn zussen, dat ging eigenlijk heel erg van mezelf. We deden het ook goed op school en daarna gingen we ook verder naar de middelbare school. Ik weet nog wel, dat misschien een grappige anekdote is, dat toen ik de overgang maakte naar de middelbare school,

kreeg ik een schooladvies om naar VWO te gaan. En toen zei mijn moeder van: “doe maar de MAVO, dan ben je vier jaar klaar en dan kan je in het restaurant werken.” Dus toen moest er nog overgehaald worden dat studeren een goed idee was.

Henk Jan Out

Want dat gebeurde best veel hè? Dat Chinezen echt naar Nederland kwamen om Chinese restaurants op te zetten.

Haifen Hu

Klopt, heel veel Chinezen in Nederland hebben een Chinees restaurant of werken in een Chinees restaurant.

Henk Jan Out

Terwijl ze daar helemaal geen Chinees eten maken.

Haifen Hu

Nee, dus Chinese-Indisch meer. Dat is niet de klassieke Chinees, want ik heb ook wel vrienden die zeggen van nou ik hou niet van Chinees en dan blijkt achteraf dat het toch meer de Babi Pangang en Foe Yong Hai waar ze niet van houden, maar dat is niet typisch Chinees, nee.

Henk Jan Out

Maar dat gebeurt er dus heel veel en bij jullie dus ook, ook vanuit de gedachte en hoop dat dat een beter bestaan voor je zou betekenen dan in Zhejiang.

Haifen Hu

Zeker, ja. Daar was eigenlijk niet zoveel mogelijkheden om werk te vinden en mijn vader is hier dus gaan werken in een restaurant als kok. Voor veel Chinese mensen is het hebben van hun eigen zaak het grote ideaal of de grote droom. Ze hebben toen dus ook hard

gewerkt en gespaard, ieder dubbeltje omgedraaid eigenlijk, om te zorgen dat ze hun eigen zaak konden kopen. Dat is uiteindelijk gelukt. Na een jaar of vijf zijn we ook verhuisd naar Zuid-Limburg. Daar heb ik mijn middelbare schooltijd doorgebracht. We werkten in een Chinees afhaalrestaurant. Dus overdag gingen we naar school. En na school moesten we meehelpen in de zaak.

Henk Jan Out

Van China naar Zuid-Limburg, dat is toch wel een hele overstap.

Haifen Hu

Ontzettend. En het grappige is, ik heb maar vijf jaar in Zuid-Limburg gewoond, maar die zachte ‘g’ raak ik dus niet meer kwijt.

Henk Jan Out

Nee, het viel me op dat inderdaad… Maar goed, je hebt het goed gehad in je jeugd of niet?

Haifen Hu

Nou ik heb dat niet zo ervaren eerlijk gezegd. Ik vond mijn middelbare schooltijd eigenlijk de zwaarste tijd van mijn leven. Daarna is het alleen maar beter geworden. De uitzichten waren eigenlijk, ja, kijk, je ging naar school en je werkte in de zaak. En wat mijn ouders voor ogen hadden voor ons was dat we later ook in een Chinees restaurant zouden werken. Dat was eigenlijk wat zij hoopten voor ons. Maar ik zag hoe hard ze werkten, zeven dagen in de week, nooit op vakantie, nooit een dagje uit. Ja, en dat is niet eigenlijk de ambitie die ik en mijn jongere zussen hadden. Nee, dus eigenlijk was de weg uit studeren.

Henk Jan Out

En hoe toen heb je dat toen op een gegeven moment meegedeeld, dat je ging studeren? Hoe werd dat thuis ontvangen?

Haifen Hu

Nou, tegen die tijd vonden ze het wel prima hoor. Mijn moeder had er, ik ben de eerste van het gezin die is gaan studeren, dus ze hadden er niet zo’n goed beeld bij. Ze hadden altijd het idee van het hebben van eigen zaak. Dus beter een kleine baas dan een grote knecht, was eigenlijk wat thuis werd gezegd. Dat dat eigenlijk beter zou zijn dan een baan vinden later in het bedrijfsleven.

Henk Jan Out

Ben je alleen gekomen of ook nog met broers of zussen?

Haifen Hu

Met twee zussen. Later hebben mijn ouders nog twee zonen gekregen. Dus we zijn met vijf kinderen thuis.

Henk Jan Out

Oké, dus uiteindelijk heeft een van de kinderen het wel overgenomen het restaurant of niet?

Haifen Hu

Nee, geen enkele. Al mijn zussen en broers zijn gaan studeren. Twee zijn gepromoveerd. Eentje werkte in bankwezen, andere werkte voor ASML in Taiwan. Dus we zijn allemaal thuis, we hebben allemaal de zaak verlaten.

Henk Jan Out

Oké, oké. Ja, je ging studeren. Wat ben je toen gaan doen?

Haifen Hu

Ik ben naar Wageningen gegaan. Ik heb bioproces technologie gestudeerd met een specialisatie in de moleculaire biologie. Maar tijdens de studie, eigenlijk vanaf het eerste jaar, had ik behoefte om iets ernaast te gaan doen. Ik ben toen bestuurslid geworden van een studentenorganisatie dat bemiddelde in stages werkopdrachten voor studenten, Integrand, en daar was ik de penningmeester. Ik vond het zo leuk, werken in zo’n team met andere studenten en iets samen bereiken, dat ik dat eigenlijk ben gaan blijven doen naast mijn studie. Na Integrand ben ik een jaar, eigenlijk twee jaar bij ISAC gegaan, dat is een internationale studentenorganisatie. En het eerste jaar heb ik daar een carrièreweek georganiseerd samen met twee andere studenten. Voor heel Wageningen eigenlijk. En dat heeft later dus impact gehad op mijn loopbaan. Dus die link met BCF Career Event heb je misschien dan al gelegd. En het derde jaar was ik voorzitter van een team met 19 personen.

Dus dat heeft me eigenlijk wel geleerd of laten inzien dat ik het samenwerken in teams, realiseren van projecten, leuker vond dan werken in een lab. Want ik heb natuurlijk voor mijn studie ook een…

Henk Jan Out

Het was een vrij biologische studie die je gekozen hebt…. In Wageningen uiteraard.

Haifen Hu

Ja, ik… Klopt, ja. En mijn richting was de plantenrichting, de plantenbiologie. ik heb een jaar in de lab gewerkt, een half jaar in Wageningen, een half jaar in Zwitserland. En daar heb ik onderzoek gedaan naar apomexis. Dat is asexuele voortplanting van planten via zaden. Dat was heel interessant, heel boeiend. Maar ik merkte wel dat ik niet een typische wetenschapper ben en dat ik die drive niet heb die veel wetenschappers wel hebben.

Henk Jan Out

Dat heeft misschien wel je interesse voor de life sciences met name aangewakkerd.

Haifen Hu

Ja, die interesse was zeker aanwezig en dat is ook nooit weggegaan. Dat vind ik nog steeds een hele boeiende sector.

Henk Jan Out

Dus ja, je ontpopt als een projectmanager meteen al heel snel nadat je in Wageningen bent gaan studeren. Wat vind je daar zo leuk aan?

Haifen Hu

Projectmanagement? Wat ik daar zo leuk aan vind is dat je dus, als je idee hebt dat je de route van a naar z helemaal zelf mag bepalen. Maar dat je daarbij ook allerlei andere skills kunt gebruiken zoals bijvoorbeeld natuurlijk overzicht bewaken en interesses van de verschillende partijen in de gaten houden, iedereen motiveren tot het resultaat.

En uiteindelijk bereik je als het goed is het doel, het resultaat. En dat geeft heel veel voldoening.

Henk Jan Out

En blijkbaar deed je dat goed, want je werd ook voorzitter van die club, begrijp ik?

Haifen Hu

Ja, dat was inderdaad… Ik moet zeggen dat projectmanagement uiteindelijk, dat mij beter lag dan het voorzitterschap als ik achteraf zo bekijk. Maar inderdaad, ja, blijkbaar vonden de team genoten het ook dat ik goed deed.

Henk Jan Out

Uiteindelijk wel afgestudeerd, denk ik, in Wageningen?

Haifen Hu

Ja, ik ben na vijf en een half jaar afgestudeerd. En mijn laatste afstudeerproject was een project op het gebied van ondernemerschap, want ik heb naast het moleculair biologie afstudeervakken ook een afstudeervak gedaan in communicatie en daarna ook nog eentje in ondernemerschap en ik merkte al dat ik die onderwerpen interessant vond. En toen ben ik toevallig tijdens mijn studie, voor dat afstudievak, naar een congres gegaan geloof ik. En daar kwam ik in contact met de toenmalige directeur van het nieuwe programma Biopartner. En dat was een mooi gesprek en ze heeft me uitgenodigd om me te solliciteren en dat werd toen mijn eerste baan als projectmanager bij BioPartner.

Henk Jan Out

En BioPartner, help me even, wat was dat ook alweer?

Haifen Hu

Dat was een project of initiatief van het ministerie van Economische Zaken met als doel om in Nederland tussen 2000 en 2004 75 nieuwe bedrijven te helpen opstarten in de life sciences. Dus het was gericht op het helpen van wetenschappers om kennis te valoriseren.

En er waren vijf onderdelen: er was een onderdeel dat bijvoorbeeld incubators neerzette – in Leiden heb je nog de Biopartner Center Leiden – er was ook een onderdeel dat subsidies verstrekte en zo verder. En ik zat bij het onderdeel BioPartner Network wat verantwoordelijk was voor meer de coördinatie van het hele programma. Maar ook het monitoren van de sector en ook het organiseren van cursussen en dergelijke. Dus dat was eigenlijk een prima plek om te starten. Een hele goede springplank.

Henk Jan Out

En wat voor congressen organiseerde je zoal toen?

Haifen Hu

Mijn taak was nog niet zozeer het organiseren van congressen. Mijn taak was nog niet zozeer het organiseer van congressen, al had ik in mijn eerste jaar ook de verantwoordelijkheid voor het meehelpen met de organisatie van de masterclass biobusiness. Wat

later door Diaba en Holland Bio is overgenomen en nu dit jaar weer nieuw leven wordt ingeblazen geloof ik. Maar mijn eerste opdracht bij BioPartner was eigenlijk een nulmeting, noemden ze dat. Want als je wilt bepalen of je erin geslaagd bent om 75 nieuwe bedrijven op te zetten, moet je wel weten hoeveel bedrijven in de life science op dat moment er zijn. Dus eigenlijk in de eerste maand al kreeg ik die opdracht van, nou: zoek uit hoeveel bedrijven er zijn en wie zijn die bedrijven. Dat was een hele brede opdracht en nou ik ben denk ik heel enthousiast van start gegaan en heb toen dat door desk research en bellen en dergelijke in kaart gebracht maar ook gelijk een enquête uitgezet en die bedrijven ondervraagd over allerlei zaken: hun grootte, omzet maar ook een samenstelling van de oprichtingsteam enzo. En die resultaten die toen eruit kwamen, dat vonden bestuur zodanig interessant dat ze er een sectorrapport van hebben gemaakt. En daarna werd er jaarlijks een BioPartner sectorrapport uitgebracht, waar ik dus verantwoordelijk voor was.

Henk Jan Out

En dat deed je alleen? Of ad je een heel team om je heen?

Haifen Hu

Nee, eigenlijk was heel biopartner network, hadden we maar vier mensen. Dus het was ook echt een start-up. En ik was eigenlijk naast de directeur de enige inhoudelijke. Want we hadden nog een office manager en een communicatie manager. Dus ik was als junior, kreeg ik vrij snel de ruimte om dat soort initiatieven op te zetten. En ik geloof dat dat, want ik hoorde ook later terug van mijn toenbalige baas, dat ze wel eens van een bestuurslid heeft gehoord gekregen: waarom heb je zo’n junior je maand aangenomen? Is dat wel een geschikt persoon? Maar ze gaven me een maand tijd om mezelf te bewijzen. En blijkbaar heb ik het gedaan, want ik mocht toch blijven

Henk Jan Out

Hoe lang ben je daar gebleven, bij BioPartner?

Haifen Hu

Het programma was vier jaar, maar in mijn derde jaar ben ik naar mijn directeur gegaan en heb ik gevraagd of ik het laatste jaar mijn projecten mag doen als zelfstandig ondernemer, als freelancer, want ik zag al dat BioPartner zou eindigen en ik wilde eigenlijk verder gaan met het werk of de werkzaamheden die ik daar deed, maar dan misschien als eigen eigen baas.

Henk Jan Out

Je had inmiddels ook een aardig netwerk denk ik opgebouwd met al die partners in die organisatie…

Haifen Hu

Ja, BioPartner was ook echt een netwerkorganisatie en ik had daardoor ook inderdaad veel mensen leren kennen, organisaties leren kennen, dus dat kwam zeker goed uit.

Henk Jan Out

En zag je toen een gat in de markt?

Haifen Hu

Eerste jaar nog niet. Ik heb de eerste jaar eigenlijk vooral projecten gedaan voor Biopartner,

maar dan zelfs ZZP’er, dus de organisatie van die masterclass, de sectorstudies en ook in Maastricht was ik een scout voor BioPartner. Maar ik ging ook andere organisaties helpen met het organiseren van hun congressen. En ik merkte dat dat heel goed lag. Dus eigenlijk het organiseren kwam pas toen. En ik ben toen gaan nadenken van nou: als ik iets zou opzetten wat continuïteit zou bieden – want als ZZP’er heb je steeds korte opdrachten en iedere keer eindigt dat – wat voor project zou dat zijn? En toen ontstond het idee om een carrièredag te organiseren voor life sciences, omdat ik dat zelf gemist had als student. Want als je niet wil gaan promoveren, ja, dan is het heel moeilijk om beeld te krijgen van de mogelijkheden die er zijn.

Henk Jan Out

Dus dat heb je, uit eigen initiatief heb je zo’n career event op de touw gezet? Hoe pak je zoiets aan?

Haifen Hu

Ja, ik heb eigenlijk een projectplan geschreven. Hoe zou die planning uitzien, wat heb ik daarvoor nodig, hoe zou een dag uitzien, hoe zou het programma uitzien, wie zou daar aan kunnen deelnemen ik heb die bedrijven aangeschreven. En ja tot mijn verbazing begonnen de inschrijving gewoon binnen te komen. De een van de eerste was bijvoorbeeld Organon. Ik heb toen ook hierheen gereden naar Oss en heb ik aan tafel gezeten met Tom Reijnders, die toen besloot om gelijk voor hoofdsponsor te worden. En nou ja, dat hielp natuurlijk heel erg om weer andere bedrijven over de streep te trekken. Ik ben ook naar het ministerie van Economische Zaken gegaan want daar had ik natuurlijk via mijn BioPartner op baan contacten en ik heb gevraagd van nou kunnen jullie, steunen jullie dit? Vinden jullie dit een nuttig project en zouden jullie een subsidiebedragje willen bijdragen? En dat wilden ze toen doen. Dus zo is het eigenlijk gaan rollen.

Henk Jan Out

Oké en hoeveel mensen kwamen er de eerste keer?

Haifen Hu

De eerste keer, ik had volgens mij in de brochure gezet van we mikken op 400, 450 mensen en er waren er 950. Dus bedrijven waren eigenlijk allemaal laaiend enthousiast. En toen dacht ik: nou, dan ga ik dit volgend jaar weer doen. En dat is alweer 20 jaar geleden, dus eigenlijk is het…

Henk Jan Out

En dat is inmiddels verder gegroeid?

Haifen Hu

Ja, jaarlijks komen nu ongeveer 2000 mensen op het BCF Career Event. Dus het is wel stabiel de laatste jaren.

Henk Jan Out

En BCF staat voor?

Haifen Hu

Ja, het staat oorspronkelijk voor biochemistry en food. De drie sectoren waar we ons op richten. Het is nu vooral, denk ik, life science en biotech. Chemie is toch maar een hele kleine tak en ik zeg nu wel eens dat BCF staat voor biotech careers forward.

Henk Jan Out

Maar daar is dus heel veel belangstelling voor en hoe moet ik me zo’n dag voorstellen? Ik ben er helaas zelf nooit geweest, maar er zijn presentaties of er zijn dan wat stands denk ik van bedrijven die informatie aangeven voor deelnemers, moet ik me dat voorstellen?

Haifen Hu

Ja, klopt. Ja, dat zijn de twee belangrijkste onderdelen. We hebben een grote beursvloer waar bedrijven een standje hebben, waar inderdaad bezoekers langs kunnen komen om informatie te krijgen. We hebben ook een onderdeel waarbij mensen geholpen worden om hun cv te verbeteren. Bijvoorbeeld hun cv wordt dan gecheckt door recruiters en krijgen ze dan vrijblijvend advies. We hebben ook carrièrecoaches die een op een gesprek houden. Mensen kunnen hun gratis een LinkedIn foto laten maken en dat soort dingen. Maar ook een uitgebreid programma met lezingen, workshops, om mensen inzicht te geven in, ja: wat voor banen ze kunnen hebben in de life science. En het voordeel van het BCF Career Event is dat bijna iedereen die daar spreekt of daar is, ook zelf een achtergrond of een opleiding heeft gehad in de life sciences.

Henk Jan Out

En dat zijn voornamelijk studenten die erop afkomen of ook anderen?

Haifen Hu

Nou eigenlijk best veel mensen die al afgestudeerd zijn. Ik denk dat gemiddelde leeftijd, we hebben dat wel eens een keer gevraagd, is ongeveer 28. Dus ook veel mensen die bezig zijn met een promotieonderzoek. Maar ook veel mensen die al werkervaring hebben en terugkomen omdat ze gewoon ook willen netwerken met elkaar. Dus ja, natuurlijk ook veel studenten. Maar best wel veel mensen ook met net afgestudeerd of aan het promoveren zijn of een postdoc aan het doen zijn. Dus soms komen mensen ook meerdere keer terug als student, na als PhD en dan ook nog eens een keer als postdoc.

Henk Jan Out

Oké en waar organiseer je dat? Waar vindt dat plaats?

Haifen Hu

Dat vindt eigenlijk al best lang plaats in de jaarbeurs. Dat is de Nederlandse editie, want we hebben ook een BCF Career Event in Gent die we sinds een jaar of acht organiseren in het Gent ICC en daarnaast hebben we ook een online editie van BCF Career Event.

Henk Jan Out

Zo, dus dat is wel een hoop werk lijkt me, met een bureau van vier, vijf mensen, dat moet wel aanpezen zijn of vergis ik me?

Haifen Hu

Ja, nou BCF is eigenlijk maar een onderdeel van wat we doen. We hebben daarnaast nog een Innovation for Health-conferentie en Global Investor Forum, dat is eigenlijk denk ik veel bekender onder de mensen die bezig zijn met innovaties naar de markt te brengen. En we hebben ook Topics Network. Toen ik even terug dacht over mijn eigen loopbaan na ons gesprek, realiseerde ik me dat iedere keer dat we iets nieuws zijn gaan opzetten op het moment dat er crisis was. Dus er was nooit echt van tevoren bedacht van: hé laat ik dit gaan doen of een businessplan voor 20 jaar schrijven, dat bestaat natuurlijk niet.

Henk Jan Out

Wat voor crisis heb je het dan over?

Haifen Hu

Bijvoorbeeld in 2008 hadden we natuurlijk de financiële crisis, want ik ben begonnen met het BCF Career Event in 2004, de eerste vier jaar ging hartstikke goed. We gingen ook meerdere events organiseren. Ook events voor mbo’ers en hbo’ers en zo. Ook een career event Noord-Nederland noem maar op. Maar op een gegeven moment kwam de financiële crisis en heel veel werkgevers hadden een vacature stop. Dus je kunt je voorstellen dat ze dan niet meer zo graag naar carrièrebeurzen willen gaan. En toen dacht ik van: ja wat kunnen we gaan doen, we hebben eigenlijk tijd over. Want het aantal van die events vielen weg, onze BCF Career Event bleef wel staan. En toen ben ik na gaan denken over een congres voor innovators, ondernemers. De doelgroep wat ik eigenlijk zo leuk vond aan BioPartner. Dus de startende wetenschappers met hun eigen bedrijf en zo. En dat is uiteindelijk de Innovation for Health-conferentie geworden.

Henk Jan Out

Oké, en dat deed je dus allemaal als Hyphen Projects, als organisatiebureau, had je toen al opgericht?

Haifen Hu

Ja, eigenlijk, kijk, die behoefte om iets anders te doen, die hadden we natuurlijk. Maar ik werd uitgenodigd door een aantal organisaties, onder andere Erasmus MC en de toenmalige Nellens Genomics Initiative, zij hadden behoefte aan een landelijk congres over innovatie

en gezondheidszorg. Dus het idee was oorspronkelijk dat zij de opdrachtgever zouden zijn en dat wij het voor hen zouden organiseren. Maar ook zij hadden te maken met financiële bezuinigingen en zo. En toen was er geen budget en op dat moment heb ik gezegd

van laat ons het dan organiseren laten wij dan het risico nemen en als jullie dan aan boord willen stappen als partnersponsor, dan blijft jullie bijdrage beperkt tot dat bijdrage. En zo is het eigenlijk ontstaan.

Henk Jan Out

Maar dan liep jij wel het financiële risico?

Haifen Hu

Dan liepen wij het financiële risico.

Henk Jan Out

Dat kon je goed inschatten hoe die risico’s uitpakten? Want dan, ja, een hoop van die events, daar is het natuurlijk vaak best wel eng of je het allemaal quitte kan spelen.

Haifen Hu

Ja, ik denk dat ik door al die al jaren heen daar best wel goed zicht op heb gekregen. En uiteindelijk is het risico relatief beperkt. Je hebt natuurlijk kosten die je maakt, out of pocket kosten, locatiekosten, cateringkosten, die maak je in principe pas als het event echt doorgaat. En je kunt redelijk lang een optie houden en besluiten of je het door kan laten gaan of niet. En voor de rest zijn het wel personele kosten. Dus die kosten, die maak je dan wel inderdaad. Maar ja ik had mijn team al sowieso in dienst. En ik wilde ze niet ontslaan. Ja dan zoek je naar andere mogelijkheden.

Henk Jan Out

Het was dan dus een klein team. Je gaf in het voorgesprek wel een mooie uitspraak van je vader aan: beter een kleine baas dan een grote knecht. En dat was je overweging om nou laten laten we maar ZZP’er worden en laten we kijken of we dat gewoon als kleine organisatie allemaal op touw kunnen zetten.

Haifen Hu

Ja ik weet nog toen ik bij ISEC en bestuur zat. ISEC is eigenlijk vooral een organisatie van bedrijfskundigen en economen. Dus in Nederland, die andere voorzitters waren allemaal economisch, die hadden allemaal economische bedrijfskundige achtergrond.

En ik weet nog dat wij een keer hadden over wat voor banen iedereen ambieerde. En ze wilden allemaal bij Shell, Unilever, grote multinationals gaan werken. En mij trok dat allemaal eigenlijk helemaal niet. Dus voor mij was het BioPartner met een klein team. En daarna voor mezelf werken met een klein team, waarbij je wel gewoon zelf duidelijk aan de knoppen kunt zitten, veel aansprekender.

Henk Jan Out

Je zei dat allerlei crisis die hebben allerlei veranderingen aangebracht. Nou, 2008, maar de coronacrisis is denk ik ook een belangrijke geweest.

Haifen Hu

Ja, zeker inderdaad.

Henk Jan Out

Want toen vonden er geen meetings meer plaats. Dus dat lijkt me voor een congresorganisatie, lijkt me fataal.

Haifen Hu

Ja dat was echt de grootste shock. Dan had ik nooit kunnen bedenken dat opeens helemaal niks meer kon qua organiseren van de congressen. Iedereen zat natuurlijk thuis en vol verbazing te kijken wat er gaande was. Ja wij waren naïef in het eerste jaar. We dachten van: nou, misschien na vier, vijf maanden kunnen we wel weer gaan organiseren. Ik weet nog in 2000 toen kwam op gegeven moment de corona lockdown, maar in de zomer kon alles weer. Dus opeens gingen de terrassen weer open en zo. Dus we hadden onze career event die in mei zou plaatsvinden verplaatst naar eind september, in de verwachting dat het gewoon kon plaatsvinden, maar ik weet nog het was op een woensdag gepland en op die maandag, dus twee dagen van tevoren, was er weer een persconferentie en werd door Rutte aangekondigd dat we weer een lockdown zouden krijgen. Nou dat was dus ongekend, we hadden standhouders uit Luxemburg die al onderweg waren, bedrijven die die allemaal afgebeld moest worden en alles naar online. Ja, die hadden we natuurlijk al voorbereid als back-up plan maar de moest uiteindelijk moest dat… Ja, werd je back-up plan je werkelijke plan.

Henk Jan Out

Maar dat heeft je een financiële strop opgeleverd, of niet?

Haifen Hu

Ja dat waren wel hele moeilijke ja. En gelukkig was ook wel een NOW-regeling waarbij de overheid natuurlijk ook insprong. En wij konden ook daar gebruik van maken, omdat onze core-activiteit eigenlijk niet kon. Toen ben ik wel gaan nadenken over een plan dat ik al langer had, maar nooit tijd voor had en dat was het opzetten van een netwerk voor vrouwen in de life sciences. Dat is TOPX Network geworden.

Henk Jan Out

En voordat we daarop doorgaan, ook online dingen lijkt mij dat je dan interessant kan zijn. Heb je daar ook nog specifiek op gelet dan?

Haifen Hu

Ja, we moesten heel snel ook nieuwe vaardigheden leren. En mijn team heeft dat heel goed opgepakt. Dus we zijn partners gaan zoeken. Dan niet alleen partners op het gebied van ICT, maar ook partners die bijvoorbeeld een studio hadden en waarbij je ook lezingen en zo kunt opnemen in de studio. We moesten opeens andere skills gaan leren. We moesten gaan moderaten online en dergelijke. Maar ik zag wel dat dat ook weer kansen biedt, want online heb je natuurlijk niet de beperking dat je bijvoorbeeld een maximum aantal deelnemers kunt toelaten, want dat is eigenlijk ongelimiteerd. En afstand maakt dan ook niet meer uit. En toen is ook het idee ontstaan om een BCF Career Event ook online te organiseren.

En dat had als voordeel dat op zo’n BCF Career Event online kunnen mensen die al een baan hebben en niet openlijk willen solliciteren natuurlijk ook makkelijk een uurtje inbellen om met andere werkgevers te spreken. Terwijl ze niet zo snel naar een fysieke carrièrebeurs zouden komen.

Henk Jan Out

En dat heb je dus ook georganiseerd, zo’n online event.

Haifen Hu

Ja, dat hebben we…

Henk Jan Out

En was dat succesvol?

Haifen Hu

Ja en nee. Ik denk dat het wel duidelijk aan de behoefte doet. En we organiseren het dus nog steeds. Dus sinds corona is dat eigenlijk een toevoeging geworden van onze producten. Maar je merkt wel dat, zeker bij de eerste editie, waren er wel gewoon technische issues.

Mensen die bijvoorbeeld het geluid niet aankregen, noem maar op. Ja, dat is gewoon heel frustrerend. Want daar kun je zelf als organisatie heel weinig aan doen. Je bent heel afhankelijk van de techniek en de partij, de partner die de techniek levert.

Henk Jan Out

Ja, dat lijkt me een heel gedoe. Ik denk dat iedereen die ervaring heeft gehad in de coronaperiode, hoe waardeloos dat is met Zoom-meetings en Teams-meetings en alle problemen.

Haifen Hu

Het geeft ook veel minder voldoening. Ik merk dat op zo’n congres mensen elkaar zien, je voelt de energie, je ziet de lachende gezichten. Aan het einde van de dag heeft mijn team ook een goed gevoel. Maar op zo’n online event, de eerste editie vooral, toen er zoveel problemen waren, de enige vraag die je kreeg is wanneer iets niet werkt. Dus aan het einde van de dag zet je de computer uit en dan voel je hem helemaal leeg lopen en totaal geen voldoening eigenlijk. Maar dat is daarna beter geworden, want de techniek verbetert dat ook en eigenlijk tegenwoordig gaat het heel soepel, die online events.

Henk Jan Out

Maar goed, je vertelde dat je ook tijdens de coronaperiode aan het nadenken was voor weer een nieuw event, het TOPX gebeuren. Misschien kun je daar wat over vertellen?

Haifen Hu

Ja, TOPX is eigenlijk een netwerk, TOPX Network. Het netwerk heeft als doel om vrouwen in de life sciences met elkaar in contact te brengen, te connecten en elkaar te empoweren.

Henk Jan Out

Waarom heb je dat opgezet? Was daar behoefte aan?

Haifen Hu

Ja, het viel mij op, want ik werk nu al een jaar of 20 in deze branche en ik zag eigenlijk iets vreemds, tenminste vond ik, want op onze carrièrebeurzen en onze summer schools waar vooral PhD studenten en zo aan deelnemen, zie je eigenlijk dat meer dan de helft vrouwen zijn die er rondlopen en op onze Bio Business Summer School van afgelopen editie

bijvoorbeeld, volgens mij zelfs 70 procent. Dus echt heel veel jonge vrouwen die aan de studie beginnen of bezig zijn als promovendi. En dan op onze andere congressen zoals Innovation for Health en die Startup Global Investor Forum, ja, dat is precies omgekeerd. Dan zie je eigenlijk vooral mannen, maar heel weinig vrouwen dus kennelijk is dat nog niet…

Henk Jan Out

Hoe komt dat?

Haifen Hu

Ja, ik denk dat dat niet specifiek iets is van de life sciences, maar in het algemeen zie je toch wel nog een disbalans als het gaat om de topposities, hoogleraarschap. Dat zijn toch traditioneel toch meer mannen dan vrouwen. En de verhouding is eigenlijk nog steeds best scheef.

Henk Jan Out

Ja en goed, je zag dat verschil en je dacht: daar moet ik iets aan gaan doen.

Haifen Hu

Nou moet niet, maar ik zou daar wel graag een steentje aan willen bijdragen. Ik dacht misschien helpt het als we in ieder geval vrouwen bij elkaar brengen zodat we van elkaar kunnen leren en elkaars netwerk kunnen versterken. Want ik denk dat dat wel iets is wat mannen over het algemeen meer doen en beter doen dan vrouwen en dat is eigenlijk investeren in je eigen zakelijke netwerk. Ik zie dat ook op onze congressen en de summer schools enzo. Aan het einde van de dag dan heb je altijd zo’n netwerk borrel en dan heel veel vrouwen, natuurlijk niet allemaal, maar veel vrouwen die vertrekken dan, want ze moeten naar huis op tijd misschien koken of kinderen ophalen. Nou, in ieder geval, het functionele gedeelte is dan geweest. Terwijl juist het leggen van connecties, elkaar leren

kennen, het netwerken zelf is eigenlijk ook heel waardevol. En ik moet zeggen dat ik hetzelfde deed. Ik ben ook zelf geen natuurlijke netwerker. Dus ik ga zelf eigenlijk bijna nooit naar andere congressen, behalve naar diegene die wij zelf organiseren. En ik moet mezelf dwingen om te blijven voor de netwerkborrel. Maar als je dat meer doet en je leert elkaar beter kennen, ja, dan krijg je ook meer mogelijkheden, zeg maar, om met elkaar samen te werken.

Henk Jan Out

Ja, dus hoe doe je dat in de praktijk dan? Zo’n TOPX meeting, dat geef je met extra mogelijkheden voor netwerk. Hoe moet ik me dat voorstellen?

Haifen Hu

Ja, we zijn begonnen in de coronatijd. Dus toen, het eerste jaar waren alle bijeenkomsten online en toen hadden we ook netwerk carrousels online en dus dan wordt je random in een groepje geplaatst met drie, vier andere mensen en dan krijg je een kwartier om elkaar

te leren kennen. En verbazend genoeg werkte dat heel goed. Want nadat je iemand een paar keer online hebt gesproken en je komt elkaar in het echt tegen, dan voel je al een connectie met elkaar, dan voel je eigenlijk al een band. Dus dat gaat heel snel. En tegenwoordig organiseren we de meeste events voor TOPX face-to-face. We organiseren gemiddeld één keer per maand een TOPX network meeting. Bijvoorbeeld in juni de afgelopen ook hier in Oss, op het Pivot Park. We organiseren ze vaak bij onze partners. Dus we gaan bijvoorbeeld in september naar Rijksmuseum Boerhaven in Leiden en dan in oktober naar België bij een van onze Topics leden. Ja, en die onderwerpen zijn vaak wel onderwerpen die interessant zijn hopen we dan voor onze vrouwelijke deelnemers. Een sessie van twee uur gevolgd door netwerkborrel van een uur.

Henk Jan Out

En is de keuze van de topics dan anders?

Haifen Hu

Hoe bedoel je?

Henk Jan Out

Je zegt je organiseert een speciaal programma voor vrouwen, maar in welk opzicht zijn voor vrouwelijke beginnende ondernemers zijn de topics anders dan bij mannen?

Haifen Hu

De onderwerpen? Ah ja, voor een deel zijn ze misschien wel hetzelfde. We hebben ook wel eens over financiering en dergelijke. Maar voor een deel zijn het ook misschien onderwerpen die over het algemeen meer tot de verbeelding spreken bij vrouwen, denk ik.

Dan zeg ik algemeen, want je kunt nooit chargeren. Bijvoorbeeld in september gaan we hebben over the power of the inner circle. En dat blijft een vrij populair onderwerp. In oktober gaan we hebben over de kracht van de feminine leadership, dus je eigen leiderschap

stijl. Ook mannen kunnen een feminine leadership stijl hebben, dat hoeft geen zwakte te zijn, maar het kan een kracht zijn. Dus daar delen we ook ervaringstips met elkaar uit. Ja, dus ik denk dat ook wel dat die onderwerpen ook wel afwijken, ja.

Henk Jan Out

Maar het is alleen voor vrouwen toegankelijk, denk ik? Of ook voor mannen?

Haifen Hu

Nee, mannen mogen ook komen. Ja, dus af en toe hebben we dat ook. Maar ja, misschien moeten we daar wat meer ruchbaarheid aan geven.

Henk Jan Out

Maar er is wel interesse voor, geloof ik, voor dat event?

Haifen Hu

Ja, het netwerk heeft nou iets van 220 leden. Dus we, met name in Nederland, willen ook graag een België uitbreiden dus er is zeker een belangstelling voor inderdaad.

Henk Jan Out

Ja, we hebben een hoop van je projecten al besproken hebben natuurlijk het BCF Career Event, de TOPX Netwerk, innovation for health, maar je bent ook bij allerlei andere organisaties nog betrokken: Vigon Geneesmiddelen Dagen, CPG Dag, meen ik ook nog. Zijn er nog eigenlijk events in Nederland waar je niet bij betrokken bent?

Haifen Hu

Ja hoor, er zijn er ook genoeg.

Henk Jan Out

Maar wat is je ambitie? Is het idee om nog steeds meer daarbij betrokken te zijn? Of ga je meer gerichter te werk nu in de toekomst?

Haifen Hu

Ja, dat is een goede vraag. Ik denk dat we op een gegeven moment allemaal…

Henk Jan Out

Om daar even op door te gaan. Ik heb zelfs wel eens het idee… We hebben niet veel te veel meetings. Want soms ga je daar naartoe en dan kom je toch heel vaak weer dezelfde mensen tegen. En de programma’s zijn ook vaak wel redelijk overlappend als je er goed naar kijkt. En dan denk je, je kunt bijna je leven opbouwen door alleen maar het bezoeken van meetings. Hebben we eigenlijk niet veel te veel meetings in Nederland?

Haifen Hu

Ja, het is twee manieren om naar te kijken. Dus ik kan me voorstellen dat je dat gevoel wel hebt, want ik zie zelf dat na coronatijd echt heel veel meetings bij zijn gekomen. Dus blijkbaar is die behoefte zo groot dat we het zo gemist hebben dat we dat graag blijven doen.

Henk Jan Out

Neemt het weer iets af of niet?

Haifen Hu

Dat is nog te vroeg om te zeggen denk ik. Er zijn nog steeds heel veel meetings, maar er zijn ook wel verschillende soorten meetings. Dus het is maar waar je behoefte aan hebt denk ik. En nu ben jij volgens mij nooit op een van onze meetings geweest, behalve de Vigondagen natuurlijk, maar die zijn niet van ons. We helpen Vigon met organiseren. Wat ik terug hoor van onze klanten is dat onze congressen eigenlijk over het algemeen, ja, wel met kop en schouders erbovenuit steken.

Henk Jan Out

Kwaliteit, daar wil je je in onderscheiden. Hoge kwaliteit.

Haifen Hu

Kwaliteit, ja. Dat is wel mijn doel. Ik vind het zelf moeilijk te zeggen, want, zoals ik zei: ik ga zelf niet veel naar andere congressen. Wat ik altijd probeer te doen is dat de ervaring of belevenis van de klant centraal staat. En dat ze echt het gevoel hebben dat ze waarde er uithalen. En dat zal natuurlijk nooit in alle gevallen lukken.

Henk Jan Out

Hoe doe je dat? Hoe creëer je een hoge kwaliteit meeting? Waar let je dan specifiek op?

Haifen Hu

Ja, eigenlijk dat alles vlekkeloos verloopt. Het moet zo uitzien alsof het geen moeite kost. Ik denk dat dat het is. Dat is aan de organisatie kant. En aan de inhoud-kant moet je dan een programma hebben wat aanspreekt en de juiste mensen hebben die je kunt ontmoeten.

Het gaat vaak ook om wie ontmoet je eigenlijk op zo’n congres en kunnen we inderdaad iets voor elkaar betekenen. Dus dat is wel belangrijk.

Henk Jan Out

Organiseer je ook de inhoud van die meetings of is het alleen de logistiek?

Haifen Hu

Voor onze eigen congressen zoals Innovation for Health, onze TOPX Summit, BCF Career Event organiseren we zelf de inhoud van de congressen. Maar we organiseren zoals je zei ook congressen voor klanten en dan gaat de klant zelf over de inhoud. Zoals de Vigondagen, dat bepaalt Vigon zelf en de CBG Collegedag, dat is de CBG die zelf de inhoud bepaalt.

Henk Jan Out

Dan gaat men blijkbaar toch liever naar jou toe dan naar, naar een, ja… Professioneel klinkt een beetje onaardig… Maar bij een, ja, een echt congres-organisatie of hoe moet ik dat… Dat zijn natuurlijk andere type organisaties dan wat jij runt.

Haifen Hu

Ja, ik weet niet hoe die afwegingen precies zijn. Ik denk dat ook dus vaak te maken heeft met netwerken. Kijk, daarom wil ik nog eens onderstrepen hoe belangrijk het is om aan je eigen netwerk te bouwen. Want ook bij de CBG dag en de Vigon Dutch Medicine Days… Volgens mij is het inderdaad via mijn netwerk gekomen. Mensen die mij kennen, ook van andere congressen, daar een beeld bij hebben en een goed gevoel bij hebben denk ik. Ja en ook mijn eerste baan, dat hoor ik ook veel van andere mensen, vaak vinden mensen hun baan of hun partnerships via een netwerk. En dat is eigenlijk ook wat ik zie bij buitenlandse promovendi die veel deelnemen, aan onze summer school bijvoorbeeld. Dat vind ik soms ook wel, ik leef echt mee, maar heel veel zeggen dan tegen ons van: het is voor ons lastig om een baan te vinden want we spreken de taal niet. Vaak als ik solliciteer krijg ik te horen van nou ja we zoeken liever iemand die Nederlands spreekt. Terwijl hele slimme mensen zijn met de juiste achtergrond. Maar ja als je inderdaad en de taal niet spreekt en niet de juiste mensen kent. Dus het is veel moeilijker om binnen te komen ergens.

Henk Jan Out

Maar goed, blijkbaar lever je kwaliteit. Want anders zouden al die mensen, al die organisaties niet bij jou langskomen. Hoeveel doe je zelf? Ben je altijd bij die events zelf? Regel je dan alles daar? Of ga je achter de balie zitten? Of bekijk je het allemaal van een afstand?

Haifen Hu

Ik heb een heel goed team. Ik heb hele goede collega’s. Een deel daarvan heeft ook een opleiding, een achtergrond in event management, hospitality, en die zijn daarvoor ook opgeleid. Dus die doen eigenlijk het meeste van het logistieke werk uitstekend. Zelf ben ik, in de eerste tien jaar heb ik dat wel gedaan trouwens, achter de balie staan en ook badges uitreiken. Ik vond het altijd wel heel leuk, omdat het dan het eerste moment is dat je de klant ziet en ook even iemand een goede dag kan wensen. Maar de laatste jaren ben ik meer inderdaad bezig om het programma te coördineren of om zelf ook gewoon te gaan netwerken. En dat heb ik op een gegeven moment wel moeten leren, van: ik moet me onder de mens begeven en minder achter de schermen.

Henk Jan Out

Want jij bent wel heel erg hands-on georiënteerd of niet?

Haifen Hu

Zeker ik ben heel hands-on, dat is mijn instelling inderdaad. En van natuur hou ik niet van de spotlight. Ja, dat is wel iets wat ik denk ik achteraf gezien wat eerder had kunnen doen. Eerder uit mijn comfortzone gaan en de sweet spot opzoeken van dat net erbuiten en net iets meer in de spotlight. Niet zozeer voor mezelf, maar voor mijn eigen organisatie. Want heel vaak kreeg ik eigenlijk de opmerking van: ja, we kennen je congressen, dus we kennen BCF Career Events en we kennen Innovation for Health, maar we kennen wat Hyphen Project is, weten we eigenlijk nog niet zo goed. En dat is de laatste jaren wel aan het veranderen.

Henk Jan Out

Het is niet jouw ambitie om de groep van vier, vijf mensen die je nu hebt, om dat helemaal uit te laten groeien tot een grote congresorganisatie en allerlei andere events, organisatie… Je vindt het prima zo, je hebt niet de behoefte om uit te breiden?

Haifen Hu

Nou, dat is een hele goede vraag. Ik had die behoefte wel, een aantal jaar geleden, voor corona. Toen hadden we een team van tien mensen. Want dat stemmetje zat ook in mijn hoofd van, als je goed wilt doen, dan moet je groeien. Dat is eigenlijk bijna alsof het hele samenleving daar zo over denkt. En daar ben ik wel van teruggekomen. Want op een gegeven moment hadden we dus inderdaad een team van tien personen. En was ik minder hands-on. En was ik meer aan het managen. En de projecten lagen meer in de handen van onze collega’s. Ik vond het werken daardoor minder leuk. Minder interessant. Maar ik denk ook niet dat dat mijn kracht is. Een manager zijn van een team. Wat mij drijft is met name toegevoegde waarde hebben voor de sector. En een impact hebben op een manier die bij mij past.

Henk Jan Out

Wat voor impact heb je dan? Wat voor impact zoek je dan?

Haifen Hu

Ja, ik denk aan het Japanse concept van Ikigai. Dat is eigenlijk de sweetpost tussen waar je goed in bent, waar je helemaal warm voor loopt en waar ook de maatschappij behoefte aan heeft, dus waar je ook geld mee kunt verdienen. En ik denk de impact die ik zou proberen willen te hebben, is om mensen die in de life sciences werken, om hen te helpen vooruit

te komen in hun carrière. Dus om een baan te vinden, of om hun eigen skills te verbeteren, om te groeien, om hun netwerk te helpen uitbreiden. Ja, ik denk dat dat het is.

Henk Jan Out

Nou, heb je het gevoel dat je daarin geslaagd bent?

Haifen Hu

Ik heb niet het gevoel dat ik daarmee klaar ben. Ik heb wel het gevoel dat, en ik krijg dat ook wel terug, dat we daar wel een bijdrage aan leveren. Dat er mensen zijn die inderdaad via ons netwerk hun banen vinden. Of een investeerder ontmoeten. Of dan dat soort zaken. Dus dat geeft heel veel voldoening. Dus ja, het is een proces. Je kunt altijd nog beter doen. Dus nee, ik ben nog niet klaar.

Henk Jan Out

Dus je ambitie in de toekomst is in wezen doorgaan op de weg die je nu gekozen hebt?

Haifen Hu

Dat weet ik niet. Ik denk dat je moeilijk alles kunt voorspellen, heb ik wel gemerkt. Dit jaar hebben we nu ook het blad Biotech News & Life Sciences Magazine overgenomen.

Henk Jan Out

Vertel daar eens wat over, wat is dat precies voor magazine?

Haifen Hu

Ja dat is eigenlijk een blad dat voorziet in de sector nieuws, gaat in op trends, welke bedrijven zijn er. Het is opgezet door Ferdinand Oldemaat, iemand waar ik eigenlijk

al meer dan 20 jaar heel prettig mee heb samengewerkt, via onze congressen. Ik sprak hem vorig jaar en toen gaf hij aan dat hij al met pensioen wilde gaan dit jaar en toen bespraken we de mogelijkheid voor ons om zijn blad voort te zetten, want het is eigenlijk best een uniek blad in die zin. Er is eigenlijk geen ander gedrukt medium in de life sciences wat deze informatie zeg maar brengt.

Henk Jan Out

Jullie printen het echt? Het is geen pdf maar het is echt een geprinte versie?

Haifen Hu

Ja het is echt een gedrukt blad en ja best een groot bereik en wat wij willen doen is wel ook digitaliseren en ook op social media verspreiden.

Henk Jan Out

En wat staat er zo al in?

Haifen Hu

Nou bijvoorbeeld in de laatste editie staan er interviews in, bijvoorbeeld 40 jaar Leiden Science Park, maar ook een opinie van iemand die al langer in de sector werkt, welke nieuwe start-ups zijn.

Henk Jan Out

En heb je een editorial board of doe je dat allemaal zelf? Of hoe moet ik me dat voorstellen?

Haifen Hu

Ja, ik heb dat nog…. Dus we gaan nog daar aan werken. Want dit jaar is een transitiejaar. En ik werk nu nog voornamelijk met het team wat de afgelopen 20 jaar het blad heeft geschreven. De hoofdredacteur en enkele andere redactieleden. Maar we staan inderdaad open voor nieuwe ideeën. Dus ik ben nu inderdaad mijn oren te luisteren en te leggen om te kijken wat mensen uit de sector adviseren, wat zij graag in het blad willen zien of wie zij graag in het blad terug willen zien. En ik ben met verschillende partijen aan het spreken of we inderdaad partnerships met elkaar kunnen aangaan daarvoor.

Henk Jan Out

En je kunt dat financieren met advertenties?

Haifen Hu

Dat is wel het business model inderdaad. Maar nu willen we ook gaan kijken naar meer lange termijn partnerships. Wij hebben natuurlijk via onze congressen ook samenwerking met verschillende partijen in het veld die veel nieuws te melden hebben. Die komen spreken op onze congressen. Een uitbreiding met een artikel in het blad, dat is een logische aanvulling.

Henk Jan Out

Dus als je nu terugkijkt naar al die tijd dat je nu bezig bent geweest met jouw activiteiten, helemaal uit China gekomen. Je bent enorm gegroeid natuurlijk, wat ik al in het begin zei:

je bent een onmisbare speler bijna voor organisaties in de life sciences…

Haifen Hu

Nou… Niemand is onmisbaar, denk ik.

Henk Jan Out

Nee, oké, maar goed: je levert kwaliteit en iedereen wil graag met je samenwerken dus dat is ontzettend knap. Dus ja, hoe zie je de toekomst? Ik heb het blijft iets over gehad zelf het doorgaan zoals het nu doorgaat? Of heb je nog een heleboel nieuwe ideeën wat je nog wil gaan implementeren?

Haifen Hu

Ik wil wel inderdaad kijken hoe we verschillende zaken die we hebben – onze netwerken en onze carrière platform, onze magazine – aan elkaar vast kunnen knopen. Tot meer een algehele nieuwsvoorziening, website bijvoorbeeld. Daar ben ik naar aan het kijken. Over twee jaar ben ik 50, ik heb niet de ambitie om 20 jaar lang nog inderdaad hele de congressen van a tot z te draaien. Ik denk de andere personen dat op gegeven moment veel beter kunnen. En je moet ook meegaan met de tijd, de sector ontwikkelt zich ook heel snel. Ja, mijn eigen rol, ja, ik denk dat dat ook iets is waar ik nog steeds over nadenk. Ik ben er nog niet helemaal uit. Ik zie wel mogelijkheden om misschien andere mensen te helpen die zelf met ideeën rondlopen. Om hen te coachen. Misschien de eerste paar jaren als partner te financieren of iets dergelijks. Dus daar sta ik ook voor open, om gesprekken aan te gaan met mensen die zelf van plan zijn om iets te doen in de life sciences, maar meer op de dienstverleningsvlak.

Henk Jan Out

Maar wat heb je inderdaad vooral geleerd met al die contacten, die netwerken in de life sciences sector? Is dat een leuke sector? Ja, uiteraard, anders zou je het niet te werken. Wat kenmerkt de sector waardoor je dit zo interessant blijft vinden?

Haifen Hu

Ja, ik denk dat het een combinatie is van de mensen die in de sector werken en gewoon de ontwikkelingen die er zijn. Die wetenschappelijke ontdekkingen en de impact die de bedrijven hebben op de sector, met de geneesmiddelen die er zijn. Of ook in de voedingssector. Dat is ook machtig mooi om te zien, hoe de science uiteindelijk vertaald wordt naar innovatieve producten en waar iedereen iets aan heeft. Dus en in combinatie met gewoon de hele leuke mensen waar we in de sector mee werken.

Henk Jan Out

Maar je hebt niet de ambitie om bijvoorbeeld naar de finance sector of een andere tak van sport hetzelfde te gaan doen?

Haifen Hu

Nee, helemaal niet. Eigenlijk in mijn eerste paar jaar toen ik net voor mezelf begonnen was kwam er een uitgever en die heeft een samenwerking met ons gehad voor onze carrièrebeurs. Dat was een uitgever op het gebied van chemie. En die stelde eigenlijk voor dat dat wij alle events zouden organiseren, ook voor allerlei sectoren; maritiem, chemie, noem maar op en zo. En dat dat de inhoud erover gelaten zou worden aan de editorial board en hun redactie en dat wij ze vooral zouden organiseren. Maar die ambitie heb ik niet. Het gaat echt om de life sciences.

Henk Jan Out

Maar dus ook die combinatie van van logistiek met de inhoud. Want als het alleen logistiek is, dan is het ook niet interessant meer…

Haifen Hu

Nee, dat is voor mij ook nooit de de drive geweest.

Henk Jan Out

Heb je nog hobby’s, tijd over voor de allerlei andere dingen?

Haifen Hu

Ja, vanuit huis heb ik nooit geleerd om hobby’s te ontwikkelen. Dat vonden mijn ouders geen nuttige tijdsbesteding en een waste of money. Dus ik ik heb eigenlijk de eerste veertig jaar van mijn leven weinig hobby’s gehad. Ik was eigenlijk ook best alleen maar bezig met de werk. Op een gegeven moment kwam mijn dochter en daar natuurlijk ook heel veel mee bezig. Maar toen ik veertig werd, kreeg ik denk ik een soort midlife crisis. Toen ben ik wel meer gaan nadenken over hobby’s en dat soort zaken. En ben ik ook werk gaan maken

voor mijn hobby’s, zeg ik weleens. Ik heb allerlei cursussen gedaan. Ik heb eindelijk mijn zwemdiploma gehaald. Maar tegenwoordig schilder ik graag. En ik ben heel graag in mijn tuin. Ik ben echt maar gek op planten. Dus vandaar ook die richting planten-biotech, denk ik.

En ik wandel veel.

Henk Jan Out

En China? Ga je nog eens terug?

Haifen Hu

Niet zo vaak. De laatste keer is alweer bijna tien jaar geleden.

Henk Jan Out

Oké. Nou, ik denk dat we een ontzettend leuk gesprek hebben gehad, Haifen. Interessant om te horen wat je allemaal gedaan hebt en nog steeds doet. En ik denk dat iedereen in de life science sector het met me eens is als we zeggen dat we heel blij zijn dat jij al die organisaties, al die events voor ons organiseert. Zeer bedankt voor het komen hier naar de studio. In het Pivot Park. En u waar u ook bent. Bedankt voor het luisteren. Tot de volgende keer. Dag.

Dit was Leaders in Life Sciences, dankjewel voor het luisteren. Vond je iets van deze aflevering? Wij ontvangen graag jouw feedback. Wat houdt bijvoorbeeld jou bezig en over wie wil je meer horen? Laat het weten via een Apple of een Google review of stuur een berichtje via social media of natuurlijk gewoon per mail. Onze waardering is groot. Tot slot, nog dank aan onze partners. Dat zijn Pivot Park, Pedersen & Partners, Johnson & Johnson The Netherlands, Axon Lawyers en Scribes fiscalisten.

Recente reacties

    Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

    Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

    Sluiten