#31: Eliane Schutte (transcriptie)

Dit is Leaders in Life Sciences, een podcast waarin we op zoek gaan naar het verhaal achter de mens. We praten met leiders van nu en later over wat hun drijft, hun carrière en privéleven. Want door naar elkaar te luisteren komen we als individu en als sector verder. We willen onze partners hartelijk bedanken voor hun steun, dat zijn Pivot Park, Pedersen & Partners, Johnson & Johnson The Netherlands, Axon Lawyers en Scribes fiscalisten. Te gast in deze aflevering, Eliane Schutte. Uw host is Henk Jan Out.

Henk Jan Out

Welkom bij weer een nieuwe aflevering van onze podcast. Vandaag is Eliane Schutte onze gast. Ze studeerde gezondheidswetenschappen in Maastricht. En vervolgde haar studie bij de Technische Universiteit in Eindhoven.

Waar ze technische bedrijfskunde studeerde. Daarna begon ze haar carrière in de medische hulpmiddelenindustrie. Ze werkte bij Bioscan, Medtronic, IsoTis, Integra, Profibrix, The Medicines Company en richtte ook haar eigen consultancy op, Signifix. En ze is momenteel CEO bij Xeltis in Eindhoven. Een start-up met zo’n 50 mensen in dienst, die zich specialiseert in vasculaire implantaten zoals bloedvaten en hartkleppen. Hartelijk welkom Eliane. We zullen zometeen je loopbaan uitgebreid door gaan nemen. Maar misschien kan je eerst iets vertellen over Xeltis. Wat doet het bedrijf precies? Ik lees op de website vasculaire implantaten. Maar het zijn wel heel bijzondere geloof ik, want de website heeft het ook over ‘Nobel-winning science. Kun je daar wat over vertellen?

Eliane Schutte

Ja, nou dankjewel. Leuk om hier te zijn. Voor mij ook een leuke ervaring. En, nou, herinner me als ik te snel ga. Dan is dat puur het enthousiasme. Dus dan moet je me misschien eens afremmen. En inderdaad, ik ben nu CEO bij Xeltis. Daar ben ik nu inmiddels CEO zes jaar lang. En ik ben eigenlijk geraakt door de technologie die ze daar hadden. Dat is een technologie waardoor je eigenlijk doormiddel van een nieuwe manier van materialen bouwen, eigenlijk de huidige beperkingen van de materialen weet te verbeteren. En wat wij dus doen met die vaatprotheses die we ontwikkelen; die hebben eigenlijk de mogelijkheid om zich totaal te laten vervangen door je eigen weefsel. En daarmee voorkom je dus heel veel ellende.

Henk Jan Out

Ja, en dat materiaal waar het van gemaakt is, is levend materiaal. Dat is celmateriaal.

Eliane Schutte

Ja, dus eigenlijk dat wordt uiteindelijk celmateriaal. Waar wij primair mee beginnen, en ik had toevallig hier wat producten meegenomenm maar het is feitelijk polymeer. Dus wat dit betekent is het polymeer implantaat wat omgezet wordt in mens-eigen weefsel. Dus uiteindelijk is het een vernieuwend polymeer-concept. Wat tegelijkertijd ook nog eens op een vernieuwende manier geproduceerd wordt middels elektrospinningtechnologie.

Henk Jan Out

Oké, en wat is de ‘Nobel Prize-winning element’ erin? Wat op de website staat… Heeft iemand de Nobelprijs meegewogen met die technologie?

Eliane Schutte

Ja, klopt. De wetenschap is ook echt hier op de TU veel verder ontwikkeld. En die technologie zit hem allemaal in het polymeer. Wij noemen dat in een moeilijk woord supramolecular chemistry. En dat is chemie die achter dit specifieke polymeer zit. En dat heeft uiteindelijk een Nobelprijs gewonnen. En de uniekheid zit hem in dat je de polymeer kan tunen, kan je uiteindelijk zodanig samenstellen, dat je de manier waarop het degradeert, waarop het afbreekt dusdanig kan voorspellen en kan bepalen. En daarmee ook de sterkte van het materiaal, de elasticiteit, de andere eigenschappen kan bepalen.

Dus je kan het tunen. En daarmee kan je dus een hele library aan verschillende polymeren en implantaten ontwikkelen.

Henk Jan Out

Dus je kunt bij de keuze van je polymeer zeggen van: ik wil er eentje hebben die over een half jaar niet meer bestaat, die afgebroken is.

Eliane Schutte

Ja, dus je kan er eentje ontwikkelen die heel snel afbreekbaar is. Je kan er eentje ontwikkelen die wat stijvere eigenschappen heeft. Wat flexibeler eigenschappen heeft. Je kan er ook eentje ontwikkelen die heel langdurig en langzaam afbreekt.

Henk Jan Out

Maar het is wel lichaamsvreemd materiaal. Is er geen antistofproductie van als je het inspuit bij mensen?

Eliane Schutte

Nee, dat is het mooie. Dat is het mooie hieraan. Dat het eigenlijk, in de vaktermen heet dat biocompatibel is. Het is erg lichaamsvriendelijk. Het lichaam vindt dit polymeer erg prettig.

En wat we hebben gezien ook met diverse studies is dat als je dit inbrengt in het lichaam, dat het zogeheten pro-healing macrofagen tot stand brengt. Dus de helende vormen als reactie geeft en niet de negatieve ontstekingsreacties of allerlei andere reacties oplevert. Wat normaal plaatsvindt met lichaam onvriendelijke materialen.

Henk Jan Out

En dat bestond nog niet. Er zijn toch heel veel kunstkleppen en kunstvaten op de markt of niet?

Eliane Schutte

Ja, dat klopt. Maar de meeste materialen, helaas, in de vaten maar ook in de hardkleppen business bestaan uit dierlijke materialen. Of ze bestaan uit kunstmaterialen, metalen. En als ze weliswaar uit polymeren bestaan, wWat er eigenlijk maar een beperkt aantal polymeren implantaten bestaan, dan zijn ze ook nog eens een keer niet zo lichaamsvriendelijk. Dan zijn het echt plastics, zoals je ze kent. Plastics zoals ook kleding wordt gemaakt. Zoals andere materialen die je gewoon niet in het lichaam brengt, gemaakt worden.

Henk Jan Out

En dat blijft ook in je lijf zitten?

Other speaker

Blijft zitten. Met al die ellende van dien.

Henk Jan Out

Ja, precies. Hé, en jullie hebben een aantal indicaties waar je naar kijkt.

Eliane Schutte

Ja.

Henk Jan Out

Kun je daar wat meer over vertellen?

Eliane Schutte

Ja. Allereerst zijn wij begonnen in de hardkleppen voor kinderen die aangeboren hartafwijking hebben. En die indicatie is echt een hele mooie indicatie. Want je bent natuurlijk levens van newborns, van baby’s aan het verbeteren. Tegelijkertijd is het ontwikkelen van een hardklep wat natuurlijk miljoenen keren open en dicht moet gaan ook erg complex. Ook voor een polymeer wat afbreekt en weer opgebouwd moet worden door je eigen weefsel. Wat we toen gezien hebben is de uniekheid van het materiaal dat juist een onderdeel van die klep, de buis, zo fantastisch goed remodelleerde. Dus als het ware omgezet wordt naar heel gezond, goed, sterk weefsel. En dat zijn buizen. En vaten zijn eigenlijk ook niks anders dan buizen. En toen zagen we dus de unieke kans om ook de vervangende onderdelen zoals vaten op de markt te brengen. Met een prothese die dus uiteindelijk vervangen wordt in je eigen lichaam. En de indicaties waar je dan naar moet denken zijn vaatprotheses voor patiënten die aan chronische nierfalen lijden. Die gedialyseerd moeten worden. Waar je twee tot drie keer een naald in je bloedbaan geprikt krijgt. Nou dat kan je natuurlijk niet zomaar in je huidige bloedbaan doen. Dus dan legt de chirurg daar een zogenaamd bruggetje aan. En dat bruggetje wat hij aanlegt, dat veroorzaakt op dit moment allemaal ellende. Want dat zit al na zes maanden dicht met allerlei stolsels of infectie. Of uiteindelijk vernauwingen aan de vaatkant. Dus dan ben je uiteindelijk een patiënt die gedialyseerd moet worden en dan krijg je heel veel ellende door die huidige oplossingen. Met dit product zul je een veel beter oplossing hebben. Waardoor het langer open blijft, geen infecties opleveren.

Henk Jan Out

Ja want je vertelde al even, je hebt wat meegenomen. Helaas hebben we op deze podcast nog geen videoverbinding. Misschien moeten we dat in de toekomst nog eens gaan doen. Maar misschien kun je uitleggen wat je… Je hebt het hier voor je liggen, wat ik daar precies zie. Dat is een soort witte buis. En dat zijn gewoon de kunstvaten zeg maar. Met polymeer erin. En die plaatsen zich in de onderarm en daarmee kan je de shunt in wezen vervangen die anders bij dialyse patiënten wordt gebruikt.

Eliane Schutte

Ja, je zegt dat heel mooi. Zo is het ook. En ze zien er gigantisch groot uit. Maar letterlijk, die lengte van 15 tot 30 centimeter, zo lang zijn die vaten die we dus inbrengen in de arm van de patiënt. En dat wordt gewoon ingebracht als een normaal implantaat. Zoals ook de normale plastics op dit moment geïmplanteerd worden. Maar tegelijkertijd zie je meteen op het moment dat je het implanteert dat er bloed doorheen zijpelt. Dus dat is de eerste helingswerking die dan plaatsvindt. Eerst het stolsel. De eerste fibrine laag die er in komt. En dan vervolgens komen daar spierweefsel in. Er komen bloedcellen in. Uiteindelijk komen er ook vaten in. Allerlei lagen die je nodig hebt voor gezond weefsel. Ja. En dat is wat je hier ziet.

Henk Jan Out

Maar dit is de polymeer, he? Er zit geen celmateriaal in. Nee. Het is allemaal gebaseerd op die polymeer die de hele klus klaart. En dat werkt?

Eliane Schutte

En dat werkt.

Henk Jan Out

Hoe hebben jullie dat onderzocht?

Eliane Schutte

Nou, wij zijn natuurlijk begonnen om dit te onderzoeken in het laboratorium. Vervolgens gaan wij dan altijd naar diermodellen. We hebben daarvoor een schapenmodel gekozen om dus ook te kijken hoe we die vaten kunnen aanbrengen in schapen. Nou heeft de schaap natuurlijk geen armen. En je doet dit ook niet in de benen van de schaap. Maar dan pakken we het in de nek. Daar zitten ook aderen. Van de linker naar de rechterkant van de nek leggen we daar een loop aan met dit. En dan zetten we daadwerkelijk naalden in die vaatprothese om te zien hoe het zich gedraagt. Nou, en dan heb je de eerste indicatie. Maar beesten zijn geen mensen. Dus uiteindelijk moet je ook heel veel leren in mensen. En toen zijn we begonnen met een studie in Europa. In diverse landen. In Italië en in België bijvoorbeeld. En daar hebben we twintig patiënten behandeld. En na een jaar zagen we spectaculaire goede data. Dus dat betekent, wat spectaculair betekent: nul infecties maar ook echt heel beperkte interventies. En al deze shunts of graft, zoals je het wilt noemen. Wij noemen het conduits. Levende vaten. Die bleven open. Die konden gedialyseerd worden. Wat echt, als je het vergelijkt met de huidige resultaten. Zit normaal na twaalf maanden meer dan vijftig procent dicht. Dus het werkt. Twintig patiënten. Nu gaan we door naar een grootschalige studie. Daar lopen we nu tegen het einde van de inclusie. En dan hopen we vervolgens dat in te dienen voor CE-markeringen en markttoelatingen in Europa.

Henk Jan Out

En dat is primair voor die dialyse patiënten. Waar je in eerste instantie naar kijkt. Dus het idee is om dat eerst te gaan ontwikkelen. En daarna naar andere indicaties te kijken? Of doe je het parallel?

Eliane Schutte

Ja. Dus we hebben nog een andere, wat wij ook noemen, echt spectaculaire indicatie. En dat zijn die hele smalle vaten die je hier ziet liggen. Want deze bredere vaten voor dialyse. Dat zijn de zes millimeter.

Henk Jan Out

En je wees nu eventjes voor de luisteraar dezelfde, zeg maar, witte kokers… Ja, hoe moet ik dat noemen… Witte buisjes, maar dan een smallere. Begrijp ik?

Eliane Schutte

Ja. Dus je hebt de vaten voor dialyse zijn zes millimeter in diameter. De vaten die we vervolgens willen vervangen rondom het hart. Zijn vier millimeter in diameter. En wat wij daar eigenlijk als doel hebben, is ook vernauwingen rondom het hart te kunnen bypassen met deze kunststofader.

Henk Jan Out

In plaats van de reguliere dotterprocedures en dat soort dingen.

Eliane Schutte

Ja, nou eigenlijk zullen we zeggen van kijk de dotteren zal nog steeds plaatsvinden. Als je één vernauwing hebt rond het hart dan zal er gedottert worden. Komt er ook een stent in. Maar wat de procedure op dit moment zegt. Wanneer er meer dan drie van de vaten rondom je hart vernauwd zijn, wat echt in een miljoen gevallen plaatsvindt per jaar – dus dat is een significant grote indicatie. Dan is de enige oplossing het bypassen van die vernauwingen. Middels het vat uit je been.

Henk Jan Out

Ja.

Eliane Schutte

En dat wil je niet. Je hebt maar een paar vaten in je been die daarvoor geschikt zijn. Eén in elke been. Dus waarom zou je daar een heel vat uittrekken om om je hart te leggen. Terwijl je feitelijk ook hier een geschikt product zou hebben die je gewoon uit de verpakking haalt.

Henk Jan Out

Ja. Maar goed je wilt dat nu nog niet onderzoeken. Eerst maar kijken of het bij de dialyse patiënten gaat werken.

Eliane Schutte

Ja, nou dialyse is het verst. Maar wij zijn echt ook spectaculair ver met deze bypass-graft zoals dat heet. Coronary artery bypass graft. Wij zijn de eerste in de wereld die dit toegepast heeft in patiënten. Na echt, ik moet zeggen, we hebben dit ook wel in gigantisch veel schapen onderzocht. Ook langdurig bekeken. Goed gekeken wat de beste routing is om dit om te leggen. En nu zien we in de eerste zeg maar tien patiënten, zien we spectaculair ook goede resultaten. Het blijven maar tien patiënten. Maar dat is wereldwijd nog niet aangetoond. Dus wij zitten hier wel op iets wat mogelijk een game changer kan worden.

Henk Jan Out

Ja. Maar wordt vast ook heel erg duur of niet?

Eliane Schutte

Nou dat is het leuke hier aan. Want je ziet feitelijk, ja het ziet er wit uit. Maar het is gewoon een polymeer. Wat je eigenlijk. Het is één draadje wat kilometers lang om een malletje gedraaid wordt. Dus het is een soort mesh met allerlei poriën erin. En dat polymeer aan zich is best duur. Duurder dan een normaal polymeer. Maar als je dat vergelijkt met veel complexere processen, biotech processen, waar cellen erop gekweekt moeten worden. Dat zijn ook ontwikkelingen die gaande zijn in de wereld. Dan is dit een stuk simpeler en heeft het ook een hele mooie economics behind it, zeg ik altijd. Het heeft een hele gezonde cost of goods. Dus zo duur is dit niet.

Henk Jan Out

Oké. Dus dat is ook veelbelovend voor als het eenmaal op de markt gaat komen. Dan hebben we geen grote discussies over: oh, die dure nieuwe middelen allemaal.

Eliane Schutte

Nee, want je moet je ook voorstellen dat wij natuurlijk investeerders in Xeltis hebben die ook bewust kiezen voor innovaties die ook maatschappelijk wat opleveren. Dus niet alleen maar – uiteraard willen we allemaal betere oplossingen naar patiënten – maar we willen ook iets wat betaalbaar blijft. En dat is natuurlijk, bijvoorbeeld als je naar EQT kijkt.

Henk Jan Out

EQT moet je even uitleggen.

Eliane Schutte

Dat komt voort uit; LSP was eigenlijk de bekende naam, een venture capital firm die in de life science investeert. Die zijn overgenomen door EQT. Een van de grootste venture capitalisten ter wereld. En een van die fondsen waar zij geld in investeren in bedrijven heeft primair als doelstelling een health economic doelstelling. Dus dat betekent dat uiteindelijk alleen maar investeringen doen waar het ook een health economic impact heeft.

Henk Jan Out

Dat wil zeggen echt value for money.

Eliane Schutte

Value for money. Dus echt ook voor de verzekeraar. Het is te verzekeren. Uiteindelijk levert dit geld op. Om je een voorbeeld te geven, wat nu op dit moment het geval is:

Als er een infectie plaatsvindt in een dialyse graft; wat natuurlijk twee keer per week, naalden in zo’n graft, dan krijg je natuurlijk toch infectie. Bij gewone plastic materialen:

kost ongeveer 20.000 tot 30.000 euro per jaar. Puur omdat de patiënten terug naar het ziekenhuis moeten, opgenomen moeten worden, mogelijk aan sepsis gaan overlijden. Dat zijn gigantische kosten. Als je alleen al de infectie oplost dan bespaar je al enorm veel kosten. Laat staan als je ook nog interventies reduceert.

Henk Jan Out

Dan is de health economical exercise eenvoudig uit te voeren in dat geval. Daar komen we zometeen nog wel even op terug, denk ik. Laten we even naar je eigen carrière kijken. Je hebt gezondheidswetenschappen gestudeerd, in Maastricht meen ik he?

Eliane Schutte

Ja.

Henk Jan Out

Maar je bent geboren in Haarlem?

Eliane Schutte

Ik ben in Zevenaar geboren. Maar ik ben in Haarlem opgegroeid.

Henk Jan Out

Wat bracht je onder de keuze Maastricht?

Eliane Schutte

Ik wilde eigenlijk ook iets anders doen. Mijn familie had allemaal in Leiden gestudeerd. Dus ik dacht ik ga ook vooral eens wat anders doen. Mijn keuze was ook om niet direct geneeskunde te  studeren. Waar je eigenlijk veel bezig bent met alleen maar ziektebeelden. Continu ziektebeelden. En ik wilde eigenlijk positiever met gezondheidszorg bezig zijn. Maar wel impact hebben. Gezondheidswetenschap is een mooie opleiding om ook, nou ja waar ik nu mee bezig ben…

Henk Jan Out

Het is eigenlijk een beetje raar als je erover nadenkt. Want je hebt heel vaak bij mensen die gezondheidswetenschappen kiezen, die krijgen als eerste de vraag van: waarom heb je geen geneeskunde gedaan? Alsof dat superieur zou zijn intrinsiek dan elke andere studie die in de zorg kan plaatsvinden.

Eliane Schutte

Klopt, he. En het is natuurlijk ook zo dat als je dokter kan worden is het natuurlijk heel mooi. Ook om mensen beter te maken. Maar er zijn natuurlijk ontzettend veel leuke goede vakgebieden aanpalend die ook enorm belangrijk zijn om patiënten te genezen. Niet alleen maar een dokter.

Henk Jan Out

En dus gezondheidswetenschappen.

Eliane Schutte

Correct.

Henk Jan Out

En nog een bepaalde specialisaties daarin?

Eliane Schutte

Ik heb beleid en beheer gedaan. Dus meer de managementkant.

Henk Jan Out

En toen naar Eindhoven.

Eliane Schutte

Toen Eindhoven, technische bedrijfskunde.

Henk Jan Out

Dat was een master opleiding?

Eliane Schutte

Ja de master. En daar ben ik meer de kwaliteitszorgkant op gegaan.

Henk Jan Out

Dat het heet technische bedrijfskunde, wat is dat precies?

Eliane Schutte

Ja dat is eigenlijk meer bedrijfsvoering. En dan wordt er meer technisch inhoudelijk naar modellen gekeken.

Henk Jan Out

Niet echt een MBA he. Dat is wel anders.

Eliane Schutte

Nee, nee, het is geen MBA.

Henk Jan Out

Dus je kijkt veel naar modellen…

Eliane Schutte

Onder andere, ja. Maar ook naar systemen, iets verdiepingen daarin. Dus zodanig heb ik eigenlijk mijn interesse toch wel ontwikkeld op het gebied van kwaliteitssystemen. Hoe kan je processen verbeteren? Hoe kan je zorgen dat processen geoptimaliseerd worden en zo bijdragen te leveren?

Henk Jan Out

Dat is eigenlijk best technisch he.

Eliane Schutte

Ja, zeker.

Henk Jan Out

Dus heb je een hele reis gemaakt van kwaliteitssystemen naar CEO van een bedrijf.

Eliane Schutte

Ja, correct. Kan je ongeveer nagaan hoe oud ik ben he. Dat is een mooie reis.

Henk Jan Out

Daar gaan we helemaal niet over speculeren. Ja, dus. Eindhoven gedaan. Weet alles over kwaliteitssystemen. En toen ben je terecht gekomen bij de eerste medische hulpmiddelen in bedrijf.

Eliane Schutte

Ja, heel kort heb ik in een laboratorium gewerkt. Zijn we met name bezig geweest met ontwikkelen van testsystemen om medische hulpmiddelen te toetsen op veiligheid. En toen ben ik naar Medtronic gegaan. Dat is een van de grote wereldspelers op het gebied van cardiovasculaire implantaten. En toen mocht ik me bezighouden met allerlei ontwikkelingen op het gebied van nieuwe pacemakers maar ook hartkleppen en ook neurologische implantaten.

Henk Jan Out

Maar vooral de kwaliteit daarvan. De kwaliteitssystemen. Standard operation procedures dat soort dingen allemaal?

Eliane Schutte

Ja, maar ook in de klinische studies goed kijken: hoe voer je nou studies goed uit? Ja.

Henk Jan Out

Maar dat is toch alweer vrij snel weggegaan geloof ik. He? Isotis is het volgende bedrijf dat ik hier op mijn lijstje heb staan.

Eliane Schutte

Ja dat klopt. En Medtronic is een geweldig mooie leerschool. Ik heb er heel veel geleerd. Tegelijkertijd kwam ik er ook wel achter dat je in zo’n hele grote multinational uiteindelijk een hele klein individu bent in een heel groot bedrijf. Dus ik had het idee dat ik wat meer impact wilde maken. En toen werd ik gevraagd door Clemens van Blitterswijk om bij een start-up te beginnen, IsoTis, met als missie levende implantaten te maken.

Dus zie je het bruggetje wat Xeltis doet. Alleen dat was toentertijd op een wat ingewikkeldere manier. Wij kweekten cellen buiten het lichaam om, op een polymeer. Dus niet op het lichaam zelf te laten regenereren, maar buiten het lichaam om. En we ontwikkelden kraakbeen, bot en huid. Ik kwam meteen in het management team terecht. Ik was 29.

Henk Jan Out

Klein bedrijfje…

Eliane Schutte

Was heel klein. We waren toen met een handjevol mensen. En toen hadden we al wel in de gaten: als we dit allemaal willen ontwikkelen, hebben we ontzettend veel geld nodig. En toen hebben we heel snel eigenlijk een beursgang gedaan. Dat had ik nog nooit in mijn leven gedaan.

Henk Jan Out

Hoe was dat?

Eliane Schutte

Ik was hoogzwanger van Lucas, mijn eerste kind. We gingen toen met de gong, hij was eigenlijk net geboren, toen kon ik die gong laten gaan. Dat was ontzettend leuk om te doen.

We hebben toen 100 miljoen opgehaald. We moesten heel veel moet je praten met investeerders. Dat had ik ook nog nooit gedaan.

Henk Jan Out

Ja, wat betekent dat praktisch? We hebben natuurlijk vaak hier in deze uitzendingen CEO’s van bedrijven die op een gegeven moment naar de beurs gaan. Dat heeft een gigantische impact op je dagelijkse werk. Je bent niet alleen bezig met het managen van je mensen, maar ook veel met investeerders bezig. Vind je dat leuk?

Eliane Schutte

Ja, dat is heel leuk.

Henk Jan Out

Wat is daar zo leuk aan?

Eliane Schutte

Je ziet meer de businesskant daarvan. Uiteindelijk moet het allemaal geld opleveren en dan moeten mensen in de technologie geloven.

Henk Jan Out

Hoe overtuig je die investeerders?

Eliane Schutte

Nou, dat is om een heel doelgericht goed doordacht plan te hebben. En natuurlijk ook door heel veel enthousiasme en ook wel goede wetenschap neer te zetten. Dat wat je doet ook uniek is. Ik heb dan denk ik met een team; want ik was niet daar de CEO, ik runde met name de operatie, de regelatoire kant: dus hoe krijg je nou van een idee iets uiteindelijk op de markt. En toen begreep ik dat daar wel snel goed in was. Ik begreep heel snel: hoe kan je routes naar de markt goed doen, maar hoe kan je het ook goed en overtuigend neerzetten zodat partijen zoals investeerders ook begrijpen wat je zegt. Want als je het allemaal heel technisch maakt, dan haken ze ook snel af.

Henk Jan Out

Dus je kon het complexe verhaal goed uitleggen aan de investeerders.

Eliane Schutte

Ja dat denk ik wel. Ook al was ik wel jong. En ik heb dat natuurlijk niet altijd goed gedaan. Maar daar heb ik heel snel veel in geleerd.

Henk Jan Out

Want investeerders die stoppen daar geld in met de verwachting daar toch ook een flink return on investment uit te halen. En is dit bij dit soort producten, is dat interessant genoeg voor een investeerder? Zitten die niet veel liever in pharmaceutical?

Eliane Schutte

Ja dat is afhankelijk van de market dynamics. Vaak is het wel zo dat pharma een betere upside heeft, meer geld uiteindelijk verdiend kan worden. Maar het risico is ook echt heel heel groot. Een farmaceutisch ontwikkeltraject is echt 20 jaar, 25 jaar. En je weet, we hebben allemaal ook al de voorbeelden gezien, de Galapagos en dergelijke. Waar je natuurlijk ook ziet dat je zelfs in een later fase van het studie, waar je totaal geblindeerd niet weet wat het product doet, dan pas aan de goden overgeleverd bent bijna… Dat is bij medische hulpmiddelen is het iets voorspelbaarder.

Henk Jan Out

Is er een statistiek van? Wat de gemiddelde, voor de eerste keer dat je bij het testen bij mensen met een medisch hulpmiddel, hoeveel procent ervan haalt die eindstreep niet?

Eliane Schutte

Nou ik geloof dat maar 10% de eindstreep wel haalt. Dus dat is dan eigenlijk.

Henk Jan Out

Dus ook 90% valt af. Dat is hetzelfde als bij een geneesmiddel ongeveer.

Eliane Schutte

Ja. Ik dacht dat je bedoelde farmaceutisch. Bij de farmaceutisch is het 10%. Bij medische hulpmiddelen is dat percentage echt hoger. En dat is ook logisch. Want je implantaat je kan ook zien wat het doet. Wij zien letterlijk met een dialyse implantaat, als die nadelen ingeprikt worden, werkt het wel of werkt het niet. Want anders stroomt er geen bloed door de dialyse machine. Dus je hebt sneller een beeld bij hoe het product het uiteindelijk doet. Tegelijkertijd zul je ook bij medische hulpmiddelen in grootschalige studies dingen tegenkomen die je niet van tevoren altijd bedacht had. Dus ook daar in een grootschalige studie zit echt wel degelijk risico.

Henk Jan Out

Nou ja dat brengt me wel een beetje bij de discussie over regelgeving rondom nieuwe medische technologieën, nieuwe geneesmiddelen. Ik moet zeggen, ik kom uit de geneesmiddelen-kant dus ik kijk altijd met enige jaloezie – misschien niet het juiste woord – maar toch wel met enige verbazing over hoe makkelijk de medische hulpmiddelen industrie er altijd mee weg kon komen. Om toch relatief beperkte studies te doen en daarmee op de markt te komen. Hoe zie jij dat?

Eliane Schutte

Ja en dat is natuurlijk wel zo geweest in het verleden ook. Waarin natuurlijk als je goede literatuur referenties had van vergelijkbare producten en kon eigenlijk zeggen dat je ongeveer hetzelfde was, dan kreeg je best wel snel een toelating. Tegelijkertijd is het in Europa gewoon een andere visie…

Henk Jan Out

Klopt ook, want het ook een ander systeem. Het notified body. Het is niet de EMA of het CDG. Het is het notified body, TNO was dat altijd in Nederland.

Eliane Schutte

Ja de KEMA-KEUR ken je waarschijnlijk ook wel van vroeger. En dat was ook zo, maar het systeem was ook anders. Want ze zeiden ook van ja het risico ligt bij de fabrikant. Waarom zou je als fabrikant nou iets op de markt brengen wat niet goed werkt want dan gaat ook niemand het kopen. Dat zie je meteen.

Henk Jan Out

Maar dat geldt voor geneesmiddelen ook natuurlijk…

Eliane Schutte

Ja, maar vaak zijn die reacties vaak later zichtbaar. Maar wat er toen is gebeurd, toen kwam het zogenaamde PIP schandaal. Dat is de borsten implantaten schandaal. Wat niet zozeer een probleem was van die fabrikant, maar wel van de toeleveranciers. Die eigenlijk verkeerde materialen aanleverden.

Henk Jan Out

Siliconen, he…

Eliane Schutte

Ja, siliconen. Maar uiteindelijk zijn siliconen natuurlijk eigenlijk niet zo goed voor het lijf. Daar kwamen toen op langer termijn toch slechte reacties uit.

Henk Jan Out

Want wanneer kwam men daar achter?

Eliane Schutte

Nou dat is denk ik al wel bijna 15 jaar geleden. Ja dat is lang geleden. Toen is de MDR gestart. Dat is een nieuwe regelgeving.

Henk Jan Out

Medical Device Regulation.

Eliane Schutte

Ja correct. Heel goed. Dus daar is de regelgeving aangescherpt. Dus je komt er niet meer mee weg om zonder studie voor zeg maar risicovolle implantaten, om daar mee op de markt te komen. Dat gaat niet lukken meer. Je zult echt studies moeten doen.

Henk Jan Out

En in het geval van de vasculaire implantaten van Xeltis. Hoelang moet je dan studies doen om de regulator of de notified body te overtuigen?

Eliane Schutte

Ja, nou we hopen. We hebben ze natuurlijk nog niet overtuigd. We hopen uiteindelijk goedkeuring te krijgen.  Maar de studie die nu loopt, dat is ongeveer met 110 patiënten. En dan zullen we toch die patiënten wel moeten volgen. En we hebben ook al een eerste studie gedaan met 20 patiënten. En nou die hebben natuurlijk op het moment van indiening al langer termijn follow-up gehad. Dus ja dan heb je toch over 130 patiënten, 140 patiënten met 6 maanden tot 3 jaar follow-up tijd.

Henk Jan Out

Ja. En is dat in Amerika veel anders dan in Europa? Of zijn de reguleringen ongeveer hetzelfde?

Eliane Schutte

De regelgeving is wel, is anders. In principe kijken ze allemaal wel in, uiteindelijk als je het indient voor toelating op de markt, kijken ze naar dezelfde aspecten. Maar het pad ernaartoe is anders. De FDA is natuurlijk een single autoriteit, iedereen moet langs het bureau van de FDA. Daar kom je gewoon niet langs. Ook niet voor een studie, als je een klinische studie wil doen. Je moet er langs. Dat is hier in Europa anders. Die Notified Body Compass. Speelt eigenlijk pas een rol op het moment dat je echt voor goedkeuring gaat. Dus als je een studie wil doen dan moet je langs heel andere bureautjes.

Henk Jan Out

Dus je hebt geen consultatieronde ofzo? Als je niet precies weet hoe je het moet gaan ontwikkelen, kan je dan bij de Notified Body te rade gaan en advies vragen? Zoals dat bij geneesmiddelen kan?

Eliane Schutte

Ja, dat is minder toegankelijk eigenlijk. Door de nieuwe regelgeving is er eigenlijk niet echt een makkelijke manier om dat te doen. Dat was vroeger wel. Dat had ook echt toen wel een mooie kant want je kon dan vroeg met de Notified Body om tafel zitten, van: ik denk dat ik dit ga doen en stel dat het allemaal goed gaat zou er dan een CE- markering…? Nou dat gaat eigenlijk niet, dus je moet toch alles doen wat gewoon wetenschappelijk goed onderbouwd is met goede, dat heet dan een goede sample size. Statistisch onderbouwd. En dan in principe hoop je natuurlijk dat dat voldoende is voor de toelating. En in Amerika is het gewoon de stap naar de kliniek een ontzettende grote stap. Want je krijgt al een level van scrutiny, zeg ik, op het moment dat je daar de klinische studie in wil. Dat zijn hele hoge eisen maar als je eenmaal in de kliniek zit dan deal je met dezelfde partij. Dus dan hoop je ook dat je uiteindelijk de finish haalt.

Henk Jan Out

Dan heb je wel veel overleg neem ik aan.

Eliane Schutte

Dan heb je veel overleg, je weet wat ze verwachten.

Henk Jan Out

Net zo als bij geneesmiddelen. Oké, IsoTis. IsoTis werd verkocht aan Integra. Dat zijn allemaal prachtige namen van die bedrijven, overigens waar je bij gezeten hebt. Integra, wat deed die?

Eliane Schutte

Nou ja, Integra was eigenlijk geïnteresseerd om IsoTis over te nemen met name vanwege een verkooplijn die we destijds hadden. Overigens bestaat het product nog steeds, dat was een botvuller wat ook regeneratieve eigenschappen had. Dus we hadden al een saleskanaal. En Integra opereerde ook in dat veld, met name ook eigenlijk alles wat in de chirurgie gebruikt wordt. En zij zochten nog een botvuller. Nou, dat hebben ze toen gekocht.

Henk Jan Out

Oké, en je bent meegegaan met IsoTis naar dat bedrijf toe?

Eliane Schutte

Even, ja.

Henk Jan Out

Even?

Eliane Schutte

Ja, heel even. Ja, toen zag ik ook al van nou ja: ja, weet je eigenlijk die firma had ik eigenlijk ook niet heel veel begrip bij van wat nou precies de volgende stappen zouden zijn vanuit de technologie waar wij vandaan kwamen. En ik werd ook tegelijkertijd gebeld toen voor die firma ProFiberX door Jaap Koopman. Ja.

Henk Jan Out

En Integra zat ook in het buitenland geloof ik hè?

Eliane Schutte

Ja, dat is een grote Amerikaanse speler.

Henk Jan Out

Dus als je dat zou willen doen, dan had je ook naar het buitenland gemoeten?

Eliane Schutte

Ja, waarschijnlijk.

Henk Jan Out

Maar dat zag je niet zo zitten geloof ik?

Eliane Schutte

Nee, nee dat klopt. Terwijl natuurlijk een buitenland ervaring kan heel mooi zijn maar dan moeten alle stukjes van de puzzel wel kloppen. En dan heb je jonge kinderen en ook nog een man en dat moet allemaal natuurlijk dan wel een goede plek krijgen…

Henk Jan Out

Ja. Want waar zaten ze? In Amerika?

Eliane Schutte

Ja, in Amerika.

Henk Jan Out

Ja, dat is dan een hele beslissing. Omdat eventjes…Dat geldt voor iedereen die inderdaad eventjes…

Eliane Schutte

Gaat emigreren.

Henk Jan Out

Ja, ja. Oké, maar je hebt ondertussen ook je eigen consultancy business opgezet.

Eliane Schutte

Signifix.

Henk Jan Out

Ja, Signifix. Wat was de achtergrond daarvan?

Eliane Schutte

Eigenlijk toen IsoTis werd overgenomen door Integra Life Sciences, toen werd ook in de hele transitie ook daarnaartoe werd bepaald om de Nederlandse bedrijfstak te sluiten. Dat gebeurt heel vaak bij overnames. Dan gaan ze natuurlijk toch uiteindelijk consolideren. En toen dacht ik ja of ik heb nu de keuze. Ik ga mee of ik blijf hier. En toen ben ik eigenlijk vanuit die locatie met een aantal mensen die daar nog zaten. Dacht ik nou ja: de kennis kunnen we inzetten voor andere partijen. Laten we consulting starten. En dat is eigenlijk begonnen. Want wij kwamen er toen ook achter wat uniek eigenlijk onze kennis was door al die leerervaringen bij IsoTis, maar ook bij Medtronic. Dus we zijn met een clubje mensen toen begonnen om met name industrie te ondersteunen in de regelgevende trajecten, maar ook kwaliteitssysteem trajecten wanneer het net allemaal wat ingewikkelder

Henk Jan Out

wordt. En dat bestaat nog steeds?

Eliane Schutte

Ja, ja. We zijn met acht mensen.

Henk Jan Out

Is er veel behoefte aan consultancy in de devices industrie?

Eliane Schutte

Ja, de regelgeving wordt complexer, dus dat is altijd een heel mooi businessmodel voor consultants natuurlijk. Maar wat wij leuk vinden is met name ook bedrijven helpen, ook start-up bedrijven helpen door het oerwoud en regelgeving te doen wat noodzakelijk is en op de juiste tijd en op een goede manier.

Henk Jan Out

ProFabrics, dat was de volgende bedrijf waar je terecht kwam. Die zat er in stollingsfactoren, meen ik?

Eliane Schutte

Ja, wij zaten eigenlijk in een product wat een stollingsproduct in de chirurgie ontwikkelde. Op basis van bloedcomponenten maakten we een poedertje en dat poedertje kon je dus gewoon met een device kon je dat sprayen op een bloedend oppervlakte of je kunt het er gewoon opdeppen uit een potje en dan stopt de bloeding heel acuut heel snel, echt heel effectief. En de vernieuwende stap was gewoon om dat in een poedervorm aan te leveren, want normaal in chirurgie waarin er allerlei bloedingen zijn, dan moet je dat vaak eerst allemaal uit de vriezer halen, ontdooien of weer allemaal connecten aan sprayers. Nou, dat hoefde bij dit product niet en het was ook nog eens een keer heel effectief. Dus na een operatie, kan je voorstellen, wil de chirurg naar huis en als je dan de ellende van bloedingen krijgt, dat komt nooit uit. Men wil naar huis, hup, snel stop de bloeding. Nou, dat was het concept: stop de bloeding.

Henk Jan Out

Het gaat snel vooral, dat was de unique selling point. En dat was ook een beetje de kennismaking met pharmaceuticals, denk ik he? Want die stollingsfactoren dat is natuurlijk wel een geneesmiddel als je dat gaat geven. Dus dat betekent dan ook dat de regelgeving bij dit product heel erg veel complexer werd als een drug-device combination?

Eliane Schutte

Ja, het is een stuk complexer. Veel meer complexiteiten aan regelgeving, ook wat meer zeg maar rigide systemen die je moet ontwikkelen.

Henk Jan Out

Want die stollingsfactoren produceerde jullie niet zelf, denk ik, die haalde je van elders?

Eliane Schutte

Ja, we hadden een supplier CSL Bearing, dat is een grote plasmafractioneerder in Duitsland, daar kochten we die componenten in en vervolgens gingen we met die componenten sproeidrogen om daar een poedervorm van te maken. Maar ondertussen moesten we fase 1, 2, 3 doen, zoals je klassiek doet in een farmaceutisch- of biologisch traject. Maar dat hebben we gelukkig heel efficiënt en snel kunnen doen, maar het was wel een stuk complexer.

Henk Jan Out

Ja, maar goed, je hebt ook te maken met stollingsfactoren waarvan we al weten hoe ze eruitzien en zijn natuurlijk ook al gebruikt bij hemofilie patiënten, denk ik, al tenminste bij vergelijkbare stoffen. Dus veiligheidsrisico’s zijn ook wel wat beter bekend op dat moment.

Eliane Schutte

Ja, maar ja, dat betekent wel dat je kennis van zaken moet hebben, want je wil het liefst een product hebben uit een potje wat gesteriliseerd is. Nou, dat is lekker makkelijk, gamma sterilisatie erover, maar alleen al dit soort componenten gamma steriliseren heeft een gigantische impact op je regulatoire traject. En je moet dus wel heel goed de consequenties doorhebben van wat doe je dan met die componenten waardoor je toch misschien enorme veiligheidsrisico’s inbrengt. Dus we hebben toen heel bewust gekozen om dat niet terminaal te steriliseren, maar aseptisch te verwerken, wat natuurlijk eigenlijk een veel hogere kostprijs heeft, maar tegelijkertijd een veel slimmere route is naar de markt. Dus dat is wel een slim traject geweest.

Henk Jan Out

Een hoop mensen hebben geen idee denk ik, de complexiteit van dit soort zaken en de regels die er omheen zijn.

Eliane Schutte

Ja, ja. Dus dan moet je wel wat van weten.

Henk Jan Out

Maar goed, dan kwam je dus weer in een overname terecht, want The Medicines Company nam ProFibrics over.

Eliane Schutte

Ja, en dat is toch een beetje inherent aan start-ups in dit veld.

Henk Jan Out

Ook gewenst eigenlijk toch?

Eliane Schutte

Gewenst, want uiteindelijk zit er venture capital in en die zitten er uiteindelijk in om voor een exit. En dat betekent dat iemand betaalt voor de hele tent of een onderdeel. En dat was hier ook heel duidelijk de doelstelling. We wisten ook: we gaan helemaal geen fabrieken neerzetten om daar heel grootschalig die poeders te maken zelf. Wij gaan gewoon iets ontwikkelen tot de finish line en dan moet er een andere strategen dit overnemen om uiteindelijk de markt op te zetten. Dat is ook gebeurd, heel effectief, heel goed. Dus dat is The Medicines Company heeft uiteindelijk overgenomen.

Henk Jan Out

En hoe vond je dat? Het is een beetje inherent aan de start-up setup, dat je in exits gaat en elke keer overgenomen. Hoe vond je dat om elke keer dan weer opnieuw te moeten starten?

Eliane Schutte

Ja, nou het is, je weet het, het is toch altijd weer alsof je je baby’tje een beetje afgeeft. En zo voelt dat wel. En dan denk je: oh, komt het maar in goede handen. En dat was, dat is toch ook wel vaak, dan zie je toch dat het, ja het klinkt heel mooi een strategen. Die hebben natuurlijk allerlei commerciële infrastructuren. Maar als ze niet goed begrijpen hoe ze het moeten positioneren kan het ook heel snel eigenlijk nauwelijks gebruikt worden. En ja, dat gebeurt wel vaak. Dat gebeurt heel vaak in dit soort…

Henk Jan Out

Maar je had er geen moeite mee om dan het product uit handen te halen? Of ben je dan ook wel even een andere?

Eliane Schutte

Dat niet, want ik ben ook niet van het dozen schuiven zeg ik dan altijd maar. En uiteindelijk om de commerciële kant en de marketing, ja daar zijn andere heel goed in. En daar, ja, ben ik minder als een vis in het water.

Henk Jan Out

Maar je had, je zag het niet zitten om gewoon bij een groot bedrijf te gaan zitten, kwaliteitssystemen verder te ontwikkelen, 20 jaar, 25 jaar het jubileum door te maken. Dat is niet helemaal jouw stijl?

Eliane Schutte

Nee, nee, nee, dat is niet helemaal mijn stijl. Ik moet toch wat meer impact hebben en ja, ik moet dingen in beweging krijgen en ook behoorlijk tempo maken. Daar hou ik van. Dat doe ik ook nu bij Xeltis en op het moment dat je natuurlijk bij corporate zit, dan gaat het natuurlijk in een heel ander tempo ook.

Henk Jan Out

Dat was bij The Medicines Company, uiteindelijk ben je daar ook weggegaan. Ook een beetje vanuit, vertelde je mij in het voorgesprek, ook vanuit frustratie van big corporate structuren en stroperigheid van besluitvorming en dergelijke.

Eliane Schutte

Ja, ja, ja, precies. Ja, en het is, het hoort erbij hè. Dus het is niet zo dat dat nou allemaal slecht is. Je moet het met heel veel lagen te maken. Je hebt met allerlei budgetrondes te maken, maar ja, wij moesten daar ook gewoon dingen doen waarvan ik het echt gewoon zinloos vond. En op het moment dat ik dingen zinloos vind, dan ga je ook je motivatie een beetje verliezen.

Henk Jan Out

Wat vond je zinloze dingen?

Eliane Schutte

Nou, dat ik maar stante pede iedere maand naar Amerika moest voor allerlei meetings, waar ik dacht dat die meetings gewoon eigenlijk helemaal niet duidelijkw doelstellingen hadden ook niet goed georganiseerd, mensen hun huiswerk niet hadden gedaan. En dan ga je daarheen en denk je, ja, maar dan ga ik liever, dan ga ik liever wat anders doen. Ja. Dat vind ik zonde van mijn tijd. Ik vond het heel leuk om dan te socializen en te netwerken. Dat vond ik ontzettend leuk, Amerika, heel leuk om mee samen te werken, maar dat was toch wat, ja, waar ik niet helemaal mijn drijfveer uit haal.

Henk Jan Out

En toen kwam je bij Xeltis, waar we ook mee begonnen zijn. Hoe ben je daar precies terecht gekomen?

Eliane Schutte

Nou, eigenlijk, Clemens van Blitterswijk was de CEO bij IsoTis, dus ik werkte al met hem en het team bij die start-up IsoTis. Die had inmiddels, nou, hij heeft sowieso een hele goede academische carrière, maar daarnaast had hij ook een baan bij LSP – de venture capitalist – om dus ook vanuit de investeringskant te kijken naar goede proposities. Hij had geïnvesteerd met LSP in Xeltis en op dat moment zei hij: “Eliane, ze zitten hier

op een soort kruispunt waar ze jou echt nodig hebben.” Nou, zo toen en ik had dat vertrouwen, ook in hem, maar ook in de kennis die hij had en de technologie.

Henk Jan Out

Maar toen werd je opeens CEO.

Eliane Schutte

Ja, ik kwam in eerste instantie, kwam ik daar binnen om weer de hele ontwikkeling te doen, maar ik had al wel zoiets van, ja, dat doe ik nou eigenlijk voor de derde keer. Misschien moet er eens een keer een sprong gemaakt worden. En toen kwam toevallig de mogelijkheid dat ik ook de CEO daar werd.

Henk Jan Out

En dat is heel anders, neem ik aan. Wat was de grootste verandering die dat voor jou betekende?

Eliane Schutte

Ja, het is natuurlijk, je krijgt natuurlijk met heel andere aspecten te maken, maar met name hoe het voelt. Het is met name een verantwoordelijkheidsgevoel die je eigenlijk niet realiseert als je geen CEO bent. Als je een onderdeel bent en je stuurt de hele productie aan of dan heb je altijd met complexiteiten en problemen te maken, maar op het moment dat je CEO bent, ben je gewoon letterlijk bezig met geld ophalen, want dat kan zomaar eens een keer volgende maand er niet meer zijn. Dus hoe zorg je ervoor dat het bedrijf voortduurt en ook waarde creëert? Dus het is een druk die je voelt, maar ook wel een besluiten die je moet nemen, strategisch er veel meer moet kunnen acteren. En tegelijkertijd moet je dus, zitten ze ook helemaal naar jou te kijken, van ja,je zal het wel weten. Dus je moet het ook richting geven en een goed team opbouwen. Dus het heeft een heel andere kant, die ontzettend leuk is, maar echt wel wat anders is dan het intern aansturen van de ontwikkelingen en productie.

Henk Jan Out

Nou, je hebt opeens een veel grotere verantwoordelijkheid.

Eliane Schutte

Ja, ja.

Henk Jan Out

En vind je dat leuk of kan je dat? Sommige mensen vinden het fantastisch, hoe meer mensen aan ze rapporteren, des te beter. Of geeft het je een bepaalde kick om een CEO te zijn?

Eliane Schutte

Nou, nee. Kijk, weet je, de kick die ik wel krijg, is het richting geven naar succes. Ik ben wel heel erg performance gedreven. Ik vind het heel erg leuk om met een fantastisch team en uiteraard moet je wel een goede technologie hebben waarin je in gelooft, om dan ook resultaten halen en de ontwikkelingen door te maken. En als je daar natuurlijk sturing en leiding aan mag geven, door ook de mensen en het team samen te stellen, maar ook te zeggen we gaan het zo doen en daar dus ook ziet dat het resultaat geeft, dan is dat ontzettend leuk. Want ik ben uiteindelijk, toen ik CEO werd, de eerste stap die ik heb gezet is eigenlijk stoppen met die hardkleppen en doorgaan met die vaten. Dat is toch een heel belangrijke richting die je dan bedrijf geeft, wat ontzettend belangrijk is, maar ook goed, denk ik. Dus dat is heel leuk om te doen.

Henk Jan Out

Maar heb je dan het gevoel dat je die beslissing zelf neemt of is dat iets wat het hele team eigenlijk ook al vond, of…? Wat is je management style in deze?

Eliane Schutte

Ja, nou ja, kijk, ik heb natuurlijk echt niet alle kennis in huis en helemaal niet exact. Ik ben natuurlijk helemaal geen chirurg, dat ben ik helemaal niet, dus hoe weet ik nou al die proposities die er zijn? Alleen wat je wel ziet, ik kan natuurlijk wel ontwikkeling goed en ik zie ook wel time to market goed en dan ook hoe krijg ik nou toch iets binnen een normale lead time op de markt, waardoor het ook voor investeerders interessant is. Dus zag ik al met hardkleppen wordt een lange, lange tijd. Ik zag die technologie, ik zag ook de uitdagingen. Ik denk dat ik dat goed zag. Dat zag het team ook, alleen op het moment dat het jouw baby is, dan is het helemaal je hebt ook nog eens uitgevonden is het ook heel moeilijk om to let go, dat is gewoon ingewikkeld.

Henk Jan Out

Hoe overtuig je de mensen dan?

Eliane Schutte

Nou, uiteindelijk om ze ook te laten zien dat je natuurlijk met een technologie ook een eerste stap, he… Je moet eerst kunnen kruipen voordat je kan lopen, voordat je kan hardlopen, dus laten we eerst gaan kruipen en lopen met die vaten en misschien kunnen we wel een marathon lopen met die hardkleppen. Dus het is niet van de tafel helemaal, maar first things first.

Henk Jan Out

Maar het is ook een logisch verhaal toch?

Eliane Schutte

Ja. Nou ja. Ja. Als jij het logisch vindt…

Henk Jan Out

Je probeert natuurlijk eerst zo snel mogelijk met je innovatie op de markt te komen en daarna ga je naar uitbreiding van indicaties. Dat is bij geneesmiddelen niet veel anders denk ik.

Eliane Schutte

Nee, nee. Nou, je hebt ervaring ook, dus dat is natuurlijk zo. Maar als je van de universiteit komt en dit doe je dan, dan wil je natuurlijk kinderen helpen. Kan natuurlijk heel mooi zijn en dat moeten we ook niet vergeten, maar zo werkt een beetje die gedachte. En het gaat mij niet om om heel veel mensen, om op je vraag terug te komen om heel veel mensen te hebben. Dat is niet… Het gaat om een goed functionerend team. Dat is het belangrijkste.

Henk Jan Out

Is het een zware baan?

Eliane Schutte

Vind ik wel. Ja. Het is, het is echt, ja, het is een heavy baan. Je moet tegen stress kunnen en dat kan ik niet echt niet altijd. Dus dat is ook mijn valkuil. Tegelijkertijd is het ook wel een prachtig beroep, omdat je natuurlijk met echt wezenlijke dingen bezig bent. En het ook, ja, als mensen vertrouwen in je hebben en ik heb ook een hele goede board met goede investeerders die echt veel ervaring hebben… Dan is het ook heel leuk om met die mensen te werken en het vertrouwen te krijgen om iets door te ontwikkelen. Dus dat is ook wel weer heel leuk.

Henk Jan Out

Ja, je hebt het wel echt geleerd on the job, technische bedrijfskunde, modellen, is wel wat anders dan financieel management van een start-up….

Eliane Schutte

Ja, klopt.

Henk Jan Out

Hoe is je dat afgegaan?

Eliane Schutte

Nou ja, weet je, ik loop natuurlijk al twintig jaar mee in die boardroom, want ik was geen CEO, maar ik zat wel bij al die boardmeetings. Dus je krijgt echt op een gegeven moment wel cap-tables mee en shareholders en delusion. Ik bedoel, dat snap je echt allemaal wel. En ook wel, wij zijn natuurlijk ook wel heel erg streetwise geworden met al die deals, dat je dan weet: wacht even, ik ben een common shareholder, wat gebeurt er eigenlijk met mijn aandelen? Dus daar word je inderdaad streetwise. Maar ik weet ook wel goed wat ik dan niet weet. En ik heb ook een CFO in dienst, dus dat moet je ook gewoon doen. Dingen die je niet weet.

Henk Jan Out

Chief Financial Officer.

Eliane Schutte

Ja.

Henk Jan Out

En ja, een stressvol bestaan. Wat doe je zoal om te ontstressen?

Eliane Schutte

Nou, ik probeer ook wel veel te lachen. Haha. Dat moet je wel doen. Je moet een beetje humor blijven houden, ook tijdens het werken. En uiteindelijk naast het werk, ik ben een hardloper, ik tennis graag, maar ik vind het ook heel belangrijk om mijn vrienden te zien. Mijn familie is heel belangrijk, dus vooral toen ik jonge kinderen had, was voor mij dat echt belangrijk om daar ook veel ontspanning en plezier uit te halen. Van als je thuis bent, dat je ook wel dat probeert goed te doen. Nou ja, en nou, van het weekend ben ik weer gaan suppen. Dus ik doe genoeg leuke dingen hoor.

Henk Jan Out

Oké, mooi. Als je nu samenvat, wat vind je nu zelf, wat is je grootste driver in je leven, met Xeltis en in zijn algemene, wat motiveert jou het meeste?

Eliane Schutte

En dat is toch wel iets wezenlijks neerzetten, wat waarde toevoegt in patiëntes leven, in menselijk leven. En dan is het voor mij dus heel moeilijk om een bedrijf, bij wijze van spreken, wat kattenvoer ontwikkelt, wat ook heel goed is, maar ik zeg maar even wat, ik wil iets wezenlijks doen en ook wel dat ik na het einde van een jaar kan zeggen: joh, ik heb iets bijgedragen, ik heb iets gedaan. En dat drijft mij en uiteindelijk hoop ik daar natuurlijk heel veel patiënten blij te maken met nieuwe ontwikkelingen.

Henk Jan Out

Ja, ja, ja, morele ambitie volgens Rutger Bregman, hè?

Eliane Schutte

Ja, klopt.

Henk Jan Out

Ja, mooi verhaal, mooi. Ja, denk je, ik denk dat we zo’n beetje aan het eind gekomen zijn van de podcast. Een prachtig verhaal, dankjewel. Eliane, wanneer is, denken jullie dat het product op de markt gaat komen voor die dialysepatiënten?

Eliane Schutte

Ja, zo’n beetje in 2026, zo’n beetje de ambitie.

Henk Jan Out

Oké. Ja. Ik wens jullie veel succes daarin in de toekomst en dat het inderdaad gaat lukken om dat op de markt te krijgen. En nu, thuis of waar u ook bent, bedankt voor het luisteren en tot de volgende keer.

Eliane Schutte

Dankjewel.

Dit was Leaders in Life Sciences, dankjewel voor het luisteren. Vond je iets van deze aflevering? Wij ontvangen graag jouw feedback. Wat houdt bijvoorbeeld jou bezig en over wie wil je meer horen? Laat het weten via een Apple of een Google review of stuur een berichtje via social media of natuurlijk gewoon per mail. Onze waardering is groot. Tot slot, nog dank aan onze partners. Dat zijn Pivot Park, Pedersen & Partners, Johnson & Johnson The Netherlands, Axon Lawyers en Scribes fiscalisten.

Recente reacties

    Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

    Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

    Sluiten